Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

2038 г. влезе като срок за въглищата в картата за климатична неутралност

3 коментара
2038 г. влезе като срок за въглищата в картата за климатична неутралност

Министерският съвет актуализира на извънредно заседание в петък пътната карта за климатична неутралност на България до 2050 г. като премахна от документа всякакви дати относно въглищните мощности, за да отговори ни договорените с протестиращите енергетици ангажименти. По-късно през деня обаче депутатите изрично записаха в нея, че електрическа енергия от въглища ще се произвежда у нас поне до 2038 г.

Одобрението на пътната карта за климатична неутралност бе отложено миналата седмица от парламентарната комисия по енергетиката, заради противоречивите дати за извеждане на въглищата от употреба в енергетиката. Междувременно протестът на миньорите ескалира и с тях бе постигнато споразумение за запазване на въглищните мощности, докато пазарът позволява това и те могат да работят, без да нарушават европейските изисквания.

За да спази уговорката си, Министерският съвет премахна от пътната карта за климатична неутралност посочените преди това междинни стойности на енергийните мощности за преработка на въглища, съответно за 2026 г., 2030 г. и 2035 г. "Те ще бъдат прецизирани в хода на предоговарянето на Националния план за възстановяване и устойчивост, както предполага и решението на Народното събрание от 12 януари 2023 г.", съобщиха от правителствената пресслужба. Това решение изисква от правителството да премахне вече приетите от България и от Брюксел ангажименти за намаляване на парниковите емисии на българските ТЕЦ с малко над 40 процента до 2026 г. спрямо нивата на замърсяване през 2019 г.

На извънредно заседание парламентарната комисия по енергетиката реши в документа изрично да се запише датата 2038 г. като срок за производството на ток от въглища. Това стана по настояване на "Възраждане", ДПС и ИТН. БСП бе против записването изобщо на дата, за да може и след 2038 г. ако пазарът позволява, ТЕЦ да работят.

Пазарът трябва да определи кой да работи и кой - не. Целта на проекторешението е да се даде възможност поне до 2038 г. пазарът да определи кой да работи. Нямаме намерение да затваряме мощности, заяви Венко Сабрутев от "Продължаваме промяната-Демократична България".

Президентът на Конфедерацията на независимите синдикати (КНСБ) в България Пламен Димитров коментира актуализацията на пътната карта като стъпка по изпълнението на споразумението между правителството, политиците и синдикатите за въглищата.

Той предложи на депутатите да задължат правителството да съобрази внесените в Брюксел за одобрение териториални планове за трансформация на въглищните региони Стара Загора, Кюстендил и Перник с актуализираната пътната карта и споразумението със сидникатите за въглищата. Депутатите обаче не припознаха идеята, за да я предложи някой от тях за гласуване.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

3 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. т€еритория на Мики Маус
    #3

    Нито лев от закупените въглеродни квоти за 2 млрд. лв. от „Марица Изток 2“ не остава в България

  2. т€еритория на Мики Маус
    #2

    Полша се пребори за 2049. В същия тоя €С!

  3. Кремлинско Хуйло Путлер
    #1

    Айде да си вдигат андърмите миризливите миньори!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.