205 млн евро глоба за пет петролни компании в Румъния

Румънският Съвет по конкуренцията глоби пет петролни компании с рекордната сума от общо 880 милиона леи (205 милиона евро), представляващи близо 3 процента от оборота им през 2010 г., обяви председателят на институцията Богдан Кирицою, цитиран от информационния сайт Зиаре.

Глобата е наложена, след като Съветът по конкуренцията установил, че компаниите О Ем Ви Петром, ЛукОйл, Ромпетрол, Мол Румъния и Ени Румъния са се договорили в периода 2007-2008 г. да изтеглят от пазара бензин тип ЕКО Премиум, който генерирал под 20 процента от продажбите и представлявал по-малко от 5 процента от оборота.

"Румъния е пазарна икономика и всяка компания прави каквото иска със стоката си. Това, което обаче забранява законът, е конкурентни фирми да обменят информация и да съгласуват поведението си", обясни Кирицою.

Санкцията е рекордна за Румъния и единствена на пазара на горивата в Европейския съюз, уточнява Медиафакс. Компаниите оправдаха решението си със спада на търсенето на този тип бензин и блокирането на логистичната верига.

"Тяхно право е да го направят, но индивидуално. Но за да не загубят пазарния дял, те са се разбрали да изтеглят заедно продукта", уточни председателят на Съвета по конкуренцията.

Кирицою не уточни точната сума на глобата за всяка една от компаниите, но посочи, че санкцията за О Ем Ви Петром е по-голяма - малко над 3 процента от оборота ѝ, тъй като тя е инициирала споразумението, а за другите компании е под 3 процента от оборота им.

Споделяне

Още от Европа

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?