206 фирми с отнет лиценз за превози в ЕС

206 фирми с отнет лиценз за превози в ЕС

Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" (ИААА) е издала 206 заповеди за отнемане на лиценза за превоз на товари в рамките на ЕС на фирми, които не отговарят на изискванията за финансова стабилност. Това съобщи във вторник Володя Киров, изпълнителен директор на ИААА.

Работна група прави проучване на спада на автомобилните превози – на пътници и товари, и ще огласи резултатите от дейността си на 17 април. Въз основа на доклада на работната група транспортният министър Петър Мутафчиев ще прецени има ли условия за обявяване на криза в сектора, което ще замрази издаването на лицензи за превозвачите за период от 6 месеца, обясни още Киров.

Над 6000 фирми имат лиценз за превозвач в Общността в сила от 1 януари 2007 г. с валидност 5 години. За този срок местната администрация трябва да направи минимум една проверка на финансовото състояние на фирмата – дали разполага с посочената от тях банкова гаранция или проверка на капитала. В рамките на 2009 г. ИААА ще трябва да провери всички 6000 компании за товарни превози. Досега е установено, че 206 фирми не покриват изискванията за финансова стабилност. От тях 17 обжалват, за 148 текат процедури за влизане в сила на заповедта на ИААА, а 41 фирми вече са с отнет лиценз. В момента текат още около 700 проверки, каза Киров.

Лицензът за превоз на товари в рамките на ЕС се издава на името на фирма, като в ИААА правят копие на документа за всяко превозно средство на компанията. С тези копия обаче се злоупотребява, каза Киров. Фирми ги ползват за автомобили, които не се водят в активите им. Затова от ИААА ще предложат на автомобилния бранш копията да се издават индивидуално на "името" на всеки автомобил, за който е доказано, че е собственост на компанията.

Автомобилният бранш е сериозно засегнат от икономическата криза и от година настоява за обявяване на криза на пазара не само заради затрудненията на бизнес партньорите, но и заради свръх предлагането и жестоката конкуренция в сектора. Когато се отнася за пазара на автомобилни превози, кризата може да се обяви само от Европейската комисия и то въз основа на данни от националната статистика. Когато се обяви кризата, държавата спира да издава лиценз на пътнотранспортни фирми за период от 6 месеца.

Автомобилният бранш в България се оплаква и от свръх предлагане на пазара за превоз на пътници и иска и там да бъде обявена криза. За това обаче не се налага разрешение от ЕК, а не от транспортния министър.

От началото на годината ИААА е проверила 761 учебни центрове за бъдещи шофьори и е санкционирала 43 от тях, отчетоха от транспортната администрация. Често срещано нарушение е инструкторите да отбелязват повече часове кормуване на кандидат-водачите от реално изкараните, каза Киров.

Агенцията е проверила 78 557 автобуси, бусове, камиони и т. н. от януари досега и е издала 5883 наказателни постановления за 1.776 млн. лева.

Споделяне

Още от Бизнес