21 болници откриват сезона на закриванията

21 болници откриват сезона на закриванията

21 болници няма да сключат договор с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) по нито една клинична пътека през тази година, тъй като не отговарят на нито един от критериите, което ги принуждава да затворят. Това сочат данните след изтичането на крайния срок за сключване на договори между касата и лечебните заведения за болнична помощ, съобщи във вторник Жени Начева, шеф на бюджетната дирекция в НЗОК.

Сред болниците, които няма да сключат договор с касата са тези в Радомир, Трън, Рудозем, Годеч, Кула, Царево. Начева съобщи, че всички тези лечебни заведения са на разстояние не повече от 50 км от болници, които осигуряват лечение по минимум 50 клинични пътеки. Половината от тези болници са с държавно и общинско участие.

Новите, по-строги критерии, на които болниците трябва да отговарят, за да получават пари от касата, включват 24-часови дежурства и поне двама специалисти на трудов договор, за да се работи по определена клинична пътека. Според различни оценки около 150 болници ще спрат да съществуват до края на годината като една част ще затворят врати, а други ще бъдат преобразувани в диагностично-консултативни центрове, места за долекуване и др.

С 14% по-малко е броят на договорите по клинични пътеки, които ще сключат лечебните заведения за болнична помощ с НЗОК през тази година в сравнение с миналата. НЗОК е сключила договори общо с 350 лечебни заведения.

52 болници отговарят на критериите за работа само за 3 договора по клинични пътеки, което поставя и тяхното съществуване на карта. Те и други болници с малко на брой клинични пътеки ще затворят до края на годината, ако не се преобразуват. 107 болници ще сключат от 4 до 20 договора по клинични пътеки. Над 100 договора по клинични пътеки ще имат 56 лечебни заведения, където според прогнозни разчети се извършват близо 60 на сто от хоспитализациите в страната.

Начева обясни, че в много болници броят на клиничните пътеки през тази година спада драстично спрямо миналата. В болницата в Айтос договорите по пътеки от 68 през миналата година стават само 3. В Средец договорите намаляват от 25 на 2, в Полски Тръмбеш - от 34 на 7. При 158 от по-малките болници, които имат под 2000 хоспитализации годишно, намалението на броя на клиничните пътеки е наполовина.

Здравният министър Божидар Нанев препоръча на общините по места да анализират внимателно ситуацията с техните лечебни заведения и да преминат към тяхното преструктуриране в заведения за извънболнична помощ. Заместникът му Валерий Митрев пък определи процеса по закриване на болници като “сеч на сухи клони, при която здравите дръвчета се запазват“. Той посочи, че в някои общини дори тече процес по окрупняване на лечебни заведения.

Макар от министерството да имат намерение част от затварящите болници да се преобразуват в заведения за долекуване, председателят на УС на НЗОК и зам.-финансов министър Владислав Горанов съобщи, че пари за пътеки за долекуване не са предвидени в бюджета на касата. Това поставя под въпрос смисъла на преобразуването на една болница за активно лечение в заведение за долекуване.

За най-пъргавите в преобразуването общини все пак остава шанс лечебните им заведения да работят с касата. Зам.-министър Митрев обясни, че е възможна отсрочка за заведенията за извънболнична помощ, за които по принцип срокът за сключване на договор с касата изтича в средата на февруари.

Здравният министър Божидар Нанев и екипът му започват обиколки от страната, за да съветват местните власти как да постъпят с обречените си на фалит болници. Първите екипи заминават за Разлог, Петрич и Великотърновско. Нанев ще посети първо Ардино в сряда.

Споделяне

Още по темата

Още от България