21-годишен бял мъж е задържан за убийството на 9 души в църква на чернокожи в САЩ

21-годишен бял мъж е задържан за убийството на 9 души в църква на чернокожи в САЩ

Заподозреният за убийствата на девет души в черквата на афроамериканската общност в Чарлстън, в щата Южна Каролина -21-годишният Дилан Сторм Руф, е задържан в Шелби, Северна Каролина, предаде Ройтерс.

Министърът на правосъдието Лорета Линч потвърди пред журналисти, че заподозреният е в ареста, но не посочи повече подробности.

Полицията съобщи, че той е бил в църквата по време на службата в продължение на един час преди да открие огън и да убие шест жени и трима мъже, сред които и пастора на църквата. Властите обявиха, че става дума за расистко престъпление.

Дилан Руф е задържан 13 часа след стрелбата. Преди това полицията публикува записи и снимки от камери, на които се вижда как младият мъж пристига в църквата час преди касапницата.

Шефът на полицията в Чарлстън Грег Мълън заяви, че Дилан Руф е бил арестуван при пътна проверка и е оказал съдействие на органите на реда.

Полицията е стигнала до колата на Руф по граждански сигнал. Органите на реда предполагат, че заподозреният е действал сам.

Линч каза, че министерството на правосъдието ще провери всички факти и мотиви, за да бъде решено какво да се прави по-нататък. "Сега ние ще проучим всички факти, всички мотиви, всички неща, довели това лице - ако то всъщност е стрелецът – до извършване на престъплението. И ще определим кой е най-добрият начин за наказателно преследване в случая", заяви Линч на пресконференция във Вашингтон.

Според нея е твърде рано да се каже дали делото ще се гледа от федерален или щатски съд.

По-рано правосъдното министерство заяви, че ще разследва случая като престъпление, което може да е било мотивирано от омраза.

Стрелбата е станала около 21.00 часа местно време в сряда, докато хората се молят в храма "Имануил" на Африканската методистка епископална църква. Това е една от най-големите общности в американския Юг. Корените ѝ са в началото на ХIХ век, а сградата на църквата е от 1891г. и е паметник на културата.

Престъплението предизвика шок в общността, която вече изпитва сериозни проблеми, свързани с расово напрежение.

Стрелбата, при която преди два месеца в Северен Чарлстън бял полицай уби невъоръжения чернокож Уолтър Скот, предизвика масови протести. По-късно полицаят беше обвинен в убийство.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?