21 от обвиняемите за атентатите в Мадрид получиха присъди

21 от обвиняемите за атентатите в Мадрид получиха присъди

В сряда испански съд призна за виновни 21 от подсъдимите за атентатите на 11 март 2004 г. в Мадрид, при които загинаха 191 и бяха ранени над 1800 души. Останалите седем обвиняеми бяха оправдани, предаде Ройтерс.

Сред оправданите е смятаният за "мозък" на терористичните нападения Рабей Осман ал Сайед Ахмед, известен като Мохамед Египтянина. В момента той е в италиански затвор, след като бе признат за виновен по обвинения в принадлежност към международна терористична група. 

Мароканецът Джамал Зугам и испанецът Емилио Трасорас бяха признати за виновни за убийство. Зугам, който е заложил бомбите за взривовете, получи над 40 хиляди години затвор, но съгласно испанското законодателство ще излежи максимум 40 години. На хиляди години затвор бе осъден бившият миньор Трасорас, доставил динамит за атентаторите.

28 души – 27 мъже и една жена - бяха изправени пред съда във връзка с кървавия атентат, който разруши вагоните на четири пътнически влака.

Всички обвиняеми отказаха да се признаят за виновни по време на процеса, продължил четири месеца. Сред обвиняемите имаше 19 мароканци и девет испанци, обвинени в убийство, подправяне на документи и заговор за извършване на терористични актове.

Силите за сигурност в Испания бяха в състояние на повишена готовност, когато съдът в Мадрид започна да чете присъдата си в 12.30 българско време. Съдията Хавиер Гомес Бермудес заяви, че няма данни за съучастие на испанската сепаратистка група ЕТА. Той потвърди, че всички експлозиви са били взети от едно място - испанска мина. Той заяви, че една от раниците не се е взривила, което е дало на полицията важни улики, свързани с атаката.

Четенето на присъдите бе излъчено на живо по телевизията.

Испански следователи заявиха, че осъдените са били част от местна ислямистка група, вдъхновена от Ал Каида, но без пряка връзка с терористичната организация. Седем от лидерите на атентата загинаха по време на самоубийствен взрив в апартамент в Мадрид три седмици след атаките.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?