21% ръст на продажбите в промишлеността

Според предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ), през април т.г. продажбите в промишлеността са се увеличили с 21 % в сравнение със същия месец на миналата година. Най-голямо - 35.1% е увеличението в добивната промишленост.

Отново в добивната промишленост през април е най-големият ръст и на произведената продукция - 29.3% по предварителни данни на НСИ. Следва я преработващата промишленост с 16.8 на сто. Намаление на продукцията се регистрира в производството и разпределението на електрическа енергия, газообразни горива и топлинна енергия.

НСИ съобщи още за увеличени приходи от продажби на автомобили и стоки за домакинството. Средното увеличение е 13.3 %, като при търговията с автомобили и горива е 14.3 %, а при търговията на дребно на лични вещи и стоки за домакинството - с 12.4 на сто.

Най-висок ръст в търговията на дребно е със стоки за домакинството и битова техника - 16.4 процента, с фармацевтични и медицински стоки - 12.8 на сто, с храни, напитки и тютюневи изделия - 10.2 процента.

Споделяне

Още от Бизнес