21 солариума спрени временно поради липса на информация за потребителите

Комисията за защита на потребителите (КЗП) е издала заповеди за временно спиране на 21 солариума в страната като част от акцията "Безопасност на соларните услуги".

Инспекторите са извършили проверки в 192 СПА центрове, соларни студия, салони за красота и др. Проверени са общо 300 солариума. В част от обектите е липсвала задължителната писмена информация за клиентите, съобщи комисията в неделя.

Допълва се, че уредите в соларните студия могат да причинят необратимо увреждане на кожата и очите, ако облъчването не се съобрази с индивидуалните особености на потребителя.  Тези заплахи за здравето не са очевидни, затова в обектите трябва да има инструкция за ползване, информация за опасностите при обичайна употреба и предупреждение за рисковите групи. Най-уязвими са децата, възрастните хора и клиентите, които имат лунички, бенки, пигментни петна, изгаряния и др.

Комисията е съставила 36 акта за административни нарушения на Закона за защита на потребителите и даде 33 задължителни предписания на собствениците да отстранят несъответствията в определен срок. Двадесет и едно от соларните студия не са го направили, затова им е наложена временна забрана да предлагат услугата.

Проверките ще продължат и през лятото, когато солариумите се използват най-интензивно за придобиване на тен, като част от подготовката за море и т.н.

КЗП предупреждава потребителите да търсят информация в соларните студия, преди да се подложат на ултравиолетово облъчване. Тя трябва да е изчерпателна и разбираема, за да се намали рискът от увреждане на здравето.

Споделяне

Още от България