21 т яйчен жълтък със съмнителен произход е спрян от продажба

21 т яйчен жълтък със съмнителен произход е спрян от продажба

Звеното "Фискален контрол" е пресекло опит за продажбата на територията на България на 21 тона течен яйчен жълтък без сертификат, съобщиха от Националната агенция по приходите (НАП).

При проверка на товарния камион, превозващ стоката, данъчните са установили, че липсват документи за произхода и годността на жълтъка.

Фискалните агенти са са пломбирали камиона и са сигнализирали служители на Българската агенция по безопасност на храните чрез Междуведомствения координационен център за противодействие на контрабандата и контрол на движението на рискови стоки и товари на ГДБОП. Заради липсата на сертификат, здравните инспектори са наложили възбрана на стоката, се казва в съобщението.

Въпреки, че яйчният жълтък не попада в Списъка на стоки с висок фискален риск, звеното за фискален контрол в НАП следи движението на тази стока на територията на страната след оповестяването на случаи на заразени яйца в търговската мрежа в Западна Европа.

От началото на 2017 г. фискалните агенти на НАП са извършили 201 000 проверки на транспортни средства, като на близо 64 000 са поставени технически средства за контрол. В резултат на извършените контролни действия са наложени 1100 обезпечения, за да се избегне отклонение от облагане, допълват от НАП.

Споделяне

Още от Бизнес