21 убити и 12 ранени при серия експлозии в Дамаск

21 убити и 12 ранени при серия експлозии в Дамаск

Най-малко 21 души са убити и 12 ранени при експлозии на коли бомби в Дамаск, съобщи сирийската телевизия, цитирана от световните агенции.

Сред загиналите са били 7 войници от правителствените сили и съюзническите паравоенни формирования, както и трима атентатори самоубийци, които са шофирали натоварените с експлозиви автомобили. Предполага се, че останалите жертви са били цивилни.

Атентатор се е взривил рано сутринта, след като бил обграден от силите за сигурност. Според сирийските медии силите за сигурност са успели да проследят другите две коли бомби, което подсказва, че взривяването им е било контролирано, предаде Асошиейтед прес.

По телевизията бяха показани кадри от мястото на една от експлозиите в югоизточната част на Дамаск, по пътя към летището. На тях се виждаха най-малко два овъглени автомобила от едната страна на пътя, а някои близки сгради изглеждаха повредени. Улицата беше отцепена и осеяна с отломки, а в района обикаляха служители на силите за сигурност.

Според телевизията силите за сигурност са засекли другите две коли бомби на един от входовете на града. Засега не се съобщава със сигурност дали взривяването им е било причинено от атентатори самоубийци или става дума за контролирани от силите за сигурност експлозии.

Телевизията заяви, че силите за сигурност са осуетили заговор за атакуване на оживени места в първия работен ден след дългия мюсюлмански празник след свещения месец рамазан.

Сирийският център за наблюдение на правата на човека също съобщи за трите експлозии.

Подобни нападения са рядкост в Дамаск - центъра на властта на сирийския президент Башар Асад. Проправителствените сили водят сражения за изтласкване на бунтовниците от Айн Терма - една от последните им крепости в предградията на столицата.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?