21 загинаха при срутване на жилищен блок в Русия

Руската милиция в северния град Архангелск издирва двама мъже, заподозрени за експлозията в жилищен блок тази нощ, при която загинаха 28 души, съобщиха информационните агенции.

Заместник-министърът на извънредните ситуации на Русия Юрий Воробьов каза, че спасителните работи ще продължат до сряда сутринта.

Поради естеството на срутванията след взрива, причинен вероятно от изтичане на газ, е невъзможно в издирването на затрупани да участват обучени кучета, каза Воробьов.

Досега са спасени 24 души, 16 от които са в тежко състояние и са настанени в болница. Предполага се, че затрупани остават около 40 души.

Това е вторият голям инцидент в страната след президентските избори - в неделя вечерта изгоря сградата на Манежа край Кремъл в Москва.

В Архангелск очевидци видели двама зле облечени мъже на възраст 35-40 години и с вид на клошари, които малко преди взрива изнасяли от сградата метални тръби и инструменти.

Възможно е двамата бездомници да са отворили вентилите на газовата инсталация, което да е довело до взрив и рухване на сградата, смятат местни криминалисти.

Според друг вариант двамата просто са откраднали вентилите, за да ги продадат като вторични суровини. В подкрепа на тази версия е това, че в две съседни сгради имало изтичане на газ по същата причина, но изтичането било бързо прекратено.

Взривът на улица "Съветски космонавти" е станал в три часа през нощта.

В аварийно-спасителните операции участват 636 души, сред които 232 специалисти от министерството на извънредните ситуации.

Специалистите не са открили никакви следи от използване на взривни вещества.

ИТАР-ТАСС съобщи и за взрив край Москва, сринал снощи три стълба на руски далекопровод. Според министерството на вътрешните работи става въпрос за терористичен акт.

Експлозията станала малко преди полунощ вчера на трийсетина метра от шосето от Москва за Крим. Пристигналите на мястото техници намерили две неексплодирали взривни устройства и зеления флаг на чеченските бунтовници.

Споделяне

Още от Свят