210 български военни поемат охраната на летището в Кабул от октомври

Български контингент в състав от 210 военнослужещи ще поеме охраната на външния периметър на международното летище в Кабул, реши правителството в сряда. Новият контингент в афганистанската столица включва национален елемент, щабна група за електронно разузнаване и анализ и рота за действие в зоната.

Досегашното българско участие в столицата на Афганистан в състав механизирана рота и охранителен взвод трябва да бъде прекратено от 25 октомври. Новата рота, която ще пристигне в Кабул в началото на октомври ще има за цел осигуряване на охраната и отбраната на част от периметъра на международното летище. Освен това при нужда контингентът ни ще подпомага охраната на посолството ни в Кабул.

Международното летище е основната входно-изходна точка в страната за силите на НАТО и мисиите на другите международни организации. Български военнослужещи изпълняват задачи и по охраната на вътрешната част на летището в Кандахар, а български медици работят в полевите болници в Кабул и Херат, Северозападен Афганистан.

Военният министър Николай Младенов съобщи, че охраната на външния периметър на летището предполага по-специфични рискове, но според него българският контингент е достатъчно подготвен.

Предвид президентските и местни избори в Афганистан, които ще се проведат в четвъртък. От МО съобщиха, че към момента няма промяна в степента на готовност в зоните за отговорност на българския военен контингент и военнослужещите продължават да изпълняват поставените задачи. При необходимост българският военен контингент е в състояние и има готовност да усили охраната на посолството в Кабул.

Споделяне

Още от България