211 000 нови работни места в САЩ през ноември, вероятността за по-висока лихва нараства

211 000 нови работни места в САЩ през ноември, вероятността за по-висока лихва нараства

Икономиката на САЩ е отчела през ноември пореден месец на стабилно наемане на работна ръка, което засилва вероятността Управлението за федерален резерв да повиши водещата си лихва по-късно този месец, предаде Асошиейтед прес.

Министерството на труда съобщи в петък, че американските работодатели са създали 211 000 работни места миналия месец начело със силното наемане на нови служители в строителството и продажбите на дребно. Данните за октомври и септември са преразгледани с общо 35 000 работни места.

Безработицата остава на ниво 5 процента за втори пореден месец, като повече американци са се влели в пазара на труда, търсейки работа.

Силното наемане е най-новият сигнал, че стабилните потребителски разходи засилват икономиката въпреки слабия растеж в чужбина и ниските цени на петрола, които притискат производителите. Заводите са съкратили 1000 работни места.
Възнагражденията са се повишили умерено, като средното почасово заплащане е нараснало с 2,3 на сто на годишна основа.

Възходящото движение на пазара на труда е признак за устойчивост на икономиката, която най-вероятно ще накара Федералния резерв да повиши водещата си лихва по-късно този месец. Това ще е първото повишение от близо десет години насам, отбелязва Ройтерс.

Споделяне

Още от Бизнес