2.15 млн. пенсионери ще получат добавка 20, 30 или 40 лв. към пенсията си

Пенсионерите в страната, които в момента са малко над 2.15 млн. души, ще получат великденска добавка от 20, 30 или 40 лв. в зависимост от размера на дохода им от пенсии за осигурителен стаж и възраст, наследствени пенсии и други добавки, каза социалният министър Хасан Адемов след заседанието на Министерския съвет в сряда.

Най-голямата добавка е предвидена за пенсионерите, които получават минималната за страната пенсия от 150 лв. По 30 лв. към априлската пенсия ще вземат 738 хиляди души с пенсии между 150 и 251 лв. Добавката за пенсионерите, които получават пенсия над изчислената линия на бедността за страната през 2014 от 251 лв., ще бъде 20 лв.

Адемов допълни, че диференцираният подход към определянето на размера на добавките "не е най-справедливият, но със сигурност е най-малко несправедливият". По думите му, този механизъм на разпределение е избран сред дузина други предложения.

Министерският съвет вече е наредил с постановление да се направи допълнителен трансфер към бюджета на държавното обществено осигуряване, за да се съберат необходимите средства за изплащането на добавката.

"Трябва да разхлабим силно стегнатия от предишното управление финансов колан", коментира Хасан Адемов и отбеляза, че още не знае дали държавата може да си позволи да направи добавките за Коледа и за Великден традиция, но по принцип има такава идея.

Няма статистически данни колко са пенсионерите, които ще получат както добавка и еднократната помощ за отопление от 30 лв., която правителството ще изплаща през същия период.

Споделяне

Още по темата

Още от България