За какво са днешните протести в Гърция?

219 хил. евро годишно взема водещ на новините в гръцката държавна телевизия

Астрономически заплати получават журналисти от гръцката държавна телевизия, закрита от властите, стана ясно от изнесен “списък на срама”, цитиран от "24 часа".

324 000 евро е годишната заплата на директор на новини и на колегата му от сутрешния блок. Главният директор получава 250 000 евро годишно. Водещ на новини - 218 976 евро.

Заплатите на кореспонденти, журналисти, сценаристи и др. варират от 176 хиляди до 84 000 евро. Редовите журналисти вземат около 60 000 евро. В списъка не липсва и братовчед на бивш министър на печата, който по професия е журналист и получава 84 000 евро за предаване, което се излъчва веднъж седмично. 84 000 евро са отделени и за едно седмично здравно предаване.

Почти 1000 евро на ден получава симпатична водеща от сутрешния блок. Изнесени са шестмесечни договори за 75 000 евро. Водещата на централните новини в събота и неделя получава за шестмесечен договор сумата от 75 420 евро. 8500 евро месечно пък получава съветник.

Оказа се, че в ЕРТ работят цели семейства, чиито доходи достигат 984 000 евро заплата за 4-мата годишно. От изнесените данни става ясно, че липсва прозрачност при разглеждането на договорите и при управлението на материалите, които не са били инвентаризирани от 8 г. Да не говорим, че държавната телевизия издава списание без читатели и поддържа десетки регионални станции, които препредават в повечето часове от деня централната програма, уточняват запознати.

Телевизия ЕРТ се превърна в един скандал, който всеки вижда, но никой не смее да коментира. Огромни суми се раздават на частни продукции, които би могла да заснема самата ЕРТ с много по-малки суми, използвайки собствени средства. Всичко това е платено прескъпо от гръцкия данъкоплатец.

За ЕРТ плаща гръцкият народ с данък към сметките за електричество. Всеки плаща по 4.3 евро към сметката си за ток и така се събират около 300 милиона евро на година. Това е сума от три до седем пъти повече в сравнение с други телевизии и с четири до шест пъти повече персонал за такава слаба гледаемост - за трите държавни канала заедно е наполовина в сравнение със среден по размер търговски канал, сочат запознати.

За периода, в който ЕРТ ще бъде изключена, гражданите няма да заплащат чрез сметките си за електричество съответната такса ЕРТ и когато тя започне да излъчва отново, ще бъде с по-малка сума за гражданите.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят