22-ма данъчни от София замесени в източването на 11 млн.лв. ДДС

22 данъчни служители от три данъчни служби в София са замесени в източване на ДДС от бюджета за 11 милиона лева, съобщи главният данъчен директор Николай Попов. Сред уличените в аферата има и началник на сектор "Ревизии" в една от службите.

11 от уличените са пряко замесени в ДДС-схемата и ще бъдат уволнени. На двама заповедите вече са връчени, останалите се чакат да се върнат от болнични, в които спешно излезли, за да бъдат уволнени.

За останалите 11 данъчни още се проверява дали са участвали пряко и умишлено или свързаността им със случая се дължи на недобре свършена работа.

Попов не съобщи от кои данъчни служби са уличените му служители. По информация на Mediapool, две от тях са "Средец" и "Витоша".

В Главна данъчна дирекция работят по случая от 4 месеца.

В петък Главна данъчна дирекция ще изпрати списъка с имената и схемата за източване на ДДС на заместник-главния прокурор Христо Манчев за търсене на наказателна отговорност, съобщи още Попов, цитиран от БТА.

В разкритата схема по източването са участвали общо 11 фирми, регистрирани в трите данъчни служби, където работят уличените служители. Схемата е функционирала около половин година през 2003-та, като в основната ѝ част става въпрос за фиктивен износ на обувки.

Освен имената на данъчните - съучастници в източването на ДДС, на прокуратурата ще бъдат предоставени и имената на собствениците на фирмите към момента на престъплението. Част от тях са със сменени собственици, уточниха от ГДД. По принцип за фиктивни собственици на фирми, създавани за участие в ДДС-схеми, се използват ниско грамотни хора, безработни или представители на малцинствата.

Уличените данъчни са предимно от ревизорите, които по принцип проверяват основанията на фирмите да искат връщане на ДДС от бюджета. При проверката е установено, че едни и същи данъчни са назначавани да ревизират 11-те фирми.

Служителите на ГДД от трите различни данъчни подразделения в София са направили "перфектна" по думите на Попов схема помежду си. "Данъчните от трите подразделения са били организирани, комуникират помежду си с цел подготовка на некачествени и неверни доказателства. Ревизиращите ги екипи са подбрани, за да не се допусне пробив. Едни и същи хора извършват насрещните проверки", заяви главният данъчен директор.

Николай Попов съобщи, че в момента се проследяват още 3 други схеми за източване на ДДС, които не са свързани с уличените и обявени днес данъчни служители. В момента се проследява докъде стига участието на представители на данъчната администрация в тях - пряко участие, бездействие или липса на познание в данъчната област.

Пред медиите Попов представи още и етичния кодекс на данъчната администрация, приет наскоро. По думите му, с правилата ще се създадат условия за граждански контрол върху дейността на администрацията. Попов очаква етичният кодекс да доведе до намаляване на корупцията в данъчната администрация и тя да стане по-привлекателна за данъкоплатците.

Въпреки че нормите нямат сила на закон, те ще бъдат задължителни за данъчните, като за неспазването им финансовото министерство ще има право да търси отговорност.

Според кодекса, работодателят може да поиска подробни сведения от служителите за източниците на личните им доходи и имущество, или сведения за техните задължения. Регламентира се и задължението на данъчните да докладват на началниците си, ако техен колега е в ситуация на сблъсък на интереси - например данъчен ревизира фирмата на близък роднина. Забранено е приемането на подаръци по служебен повод, с изключение на рекламни сувенири с незначителна стойност - химикалки, календари, тефтери, както и посещенията на партита на фирми, които се ревизират от данъчните.

Отпечатани са 9000 наръчници с етичните норми за всички данъчни служители. Отделно са отпечатани над 150 000 брошури с принципите на поведение, които ще бъдат разпространявани безплатно и публикувани в интернет.

Още от Бизнес