22-ма искат поста на Вальо Топлото и Рогачев

22-ма искат поста на Вальо Топлото и Рогачев

Двадесет и двама души са подали документи като кандидати за поста в Съвета на директорите на “Топлофикация - София”, съобщи в петък пред Mediapool председателят на Столичния общински съвет Владимир Кисьов. Според него обаче едва между 5 и 7 души ще бъдат допуснати до събеседване с комисията за избор на новия член.

Това трябва да стане буквално в следващите няколко дни, тъй като Столична община (СО) трябва да излъчи свой представите в 5-членния борд до 11 януари.

Конкурсът за избор на член на Съвета на директорите се наложи, след като вече бившият изпълнителен директор на дружеството Георги Рогачев бе арестуван по обвинение, че е участвал в източването на над 1 милион лева от авоарите на “Топлофикация - София”.

През юни месец миналата година бе арестуван неговият предшественик Валентин Димитров, срещу когото прокуратурата стартира наказателно преследване за пране на близо 7 милиона лева, също източени от компанията.

“Голяма част от кандидатите не отговарят на условията за поста – нямат необходимия стаж или нужните управленски и икономически познания”, заяви Кисьов.

По думите му сред кандидатите няма известни публични фигури, но има хора с достатъчно опит в съответната сфера. В отговор на въпрос на Mediapool той добави, че някои от тях и в момента заемат ръководни постове в столичната топлофикация, други са от “Топлофикация - Пловдив”, “Топлофикация – Стара Загора” и от ТЕЦ “Марица - Изток”.

Владимир Кисьов обаче отказа да коментира конкретни имена.

Конкурсът за избор на член на Съвета на директорите от квотата на Столична община бе обявен на 22 декември. Седмица по-късно Георги Рогачев официално бе освободен от поста.

След произнасянето на комисията избраният кандидат ще бъде предложен и на Общото събрание на акционерите в “Топлофикация - София”. Бъдещият шеф на дружеството ще се одобрява от Кисьов, кмета на София Бойко Борисов, трима представители на градския парламент, трима експерти и трима представители на Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ).

СО е мажоритарен собственик в компанията като държи 58,2 % от акциите, а останалите 41,8 % са собственост на държавата в лицето на МИЕ. Местата в съвета на директорите са разпредени в съотношение 3:2 в полза на общината.

Споделяне

Още от България