22-ма от 30-те активисти на "Грийнпийс" остават в руски затвор за 2 месеца

В. "Ведомости": За нашите власти всеки журналист е нарушител

Денис Синяков по време на съдебното заседание в Мурманск

Магистрати, заседавали тази нощ в северния руски град Мурманск, постановиха двумесечен арест за 22-ма от 30-те задържани активисти на "Грийнпийс" от кораба "Арктик сънрайз" и удължиха до три денонощия задържането под стража на останалите, съобщи ИТАР-ТАСС, като се позова на регионалния клон на федералния Следствен комитет.

"По-нататъшните планове на следствието ще бъдат съобщени по-късно", заяви представител на ведомството.

За два месеца са арестувани руснаците Денис Синяков и Роман Долгов; арестувани са и двамата други руски граждани, намирали се на борда на кораба. Два месеца ще прекара в следствения изолатор и капитанът на кораба - американецът Питър Уилкокс.

На 18 септември "Арктик сънрайз" се приближи до руска петролна платформа и активисти на "Грийнпийс" се опитаха да се качат на нея, но бяха възпрепятствани от граничари, които изтеглиха кораба до Мурманск на буксир. Задържани бяха 30 души от екипажа, граждани на 19 държави. Заведено бе дело за пиратство, но следствието не изключват обвинението да бъде преразгледано. Руският президент Владимир Путин заяви, че активистите не са пирати, но очевидно са нарушили закона.

"Грийнпийс" заяви днес, че ще обжалва решението на съда и настоява за незабавно освобождаване на задържаните, предаде Асошиейтед прес.

За руските власти всеки журналист е нарушител, пише московският в. "Ведомости" по повод действията на правораздавателните органи в Русия срещу фоторепортера Денис Синяков, документирал акцията на природозащитната организация "Грийнпийс".

Според изданието "в очите на следователите в Мурманск изпълнението на журналистическите задължения не е административно нарушение, за което се налага парична глоба или арест до 15 дни, а е углавно престъпление, което се наказва с лишаване от свобода до 15 години".

Вестникът заявява в коментарна статия, че руските власти вероятно са сметнали фотоапарата на Синяков за "не по-малко опасно оръжие от автоматите и гранатометите на сомалийските, филипинските и индонезийските пирати".

"По тази логика всяка журналистическа дейност се оказва незаконна и представлява углавно престъпление: вмешателство в живота на чиновниците, разгласяване на държавни или търговски тайни", пише "Ведомости".

Организацията "Репортери без граници" протестира срещу арестуването на Синяков, като каза, че тази мярка е "неприемливо нарушение на свободата на информацията", посочва Асошиейтед прес.

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа също изрази тревога и настоя за незабавното освобождаване на фоторепортера, който е сътрудник на различни международни и руски медии. Солидарност със Синяков изразиха и няколко руски медии, включително частната телевизия НТВ.

Сред задържаните членове на екипажа фигурират две известни личности: американският капитан Петър Уилкокс, който беше капитан на кораба на Грийнпийс "Рейнбоу Уориър", потопен от френските тайни служби през 1985 г. и шведът Дмитрий Литвинов, син на известен руски дисидент и правнук на министър по времето на Сталин, отбелязва Франс прес.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят