22-ма служители в американска база в Южна Корея лекувани превантивно срещу антракс

22-ма служители в американска база в Южна Корея лекувани превантивно срещу антракс

Двайсет и двама служители във американска ВВС в Южна Корея да били подложени на спешно медицинско лечение, тъй като са били изложени на вероятно живи спори на антракс. Това съобщи американската армия, цитирана от Ройтерс.

Пробите от антракс са били унищожени вчера. Първоначално се очаквало пробите да са неактивни и да бъдат използвани за практическа тренировка. Появили се обаче подозрения, че спорите са живи, според изявление на американските ВВС в южнокорейския град Осан.

Никой от служителите, били в контакт с пробата, не е показал признаци на заразяване. Въпреки това са взети подходящи предпазни мерки - прегледи, антибиотици, в някои случаи - приложени ваксини.

По-рано Пентагонът съобщи, че военна лаборатория от щата Юта по погрешка е изпратила живи спори на антракс до честни лаборатории в девет американски щата и до военна база в Южна Корея. Военното министерство уверява, че няма информация за евентуално заразяване или опасност за общественото здраве.

И четирима цивилни американски граждани обаче са започнали да вземат превантивни мерки, които обикновено включват ваксина срещу антракс, антибиотици или комбинация от двете. За четиримата има "минимален риск", посочи Джейсън Макдоналд от Центъра за контрол и превенция на заболяванията, който започна разследване на случая.

Пробите е трябвало да бъдат изпратени в неактивно състояние като част от усилията на американската армия да разработи полеви тест за идентифициране на биологични заплахи. Пентагонът потвърди, че води разследване по инцидента и увери, че няма опасност за общественото здраве.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?