22-ма войници загинаха при най-смъртоносната атака срещу коалицията в Ирак

22-ма войници, от които 19 американски, бяха убити при експлозия във военна база край град Мосул. Терористичната атака, при която са ранени над 60 души, се оценява като най-смъртоносното нападение срещу американските сили в Ирак от началото на съпротивата, предаде Би Би Си.

Говорител на американската армия съобщи във вторник вечерта в Багдад, че 19 американски войници са били убити, след като взривът унищожил част от полевата столова в базата. Сред ранените има цивилни, заети с възстановяването на Ирак и членове на Иракската национална гвардия.

Разследва се източникът на експлозията, за да се разбере дали е бил ракета и артилерийски обстрел или експлозивите са били поставени в палатката, използвана за полева столова.

Отговорност за нападението пое свързваната с Ал Каида военизирана ислямка групировка Ансар Ал Суна. В комюнике от името на групировката, публикувано в ислямистки уебсайт, се съобщава, че член на групировката е извършил самоубийствен атентат на територията на базата.

Моуафак ал Рубайе, съветник по националната сигурност на временното иракско правителство, заяви: "Мисля, че тези нападения са доста очаквани и вероятно ще стават все по-разрушителни с приближаването на изборите на 30 януари догодина. Целта на тези нападения на терористи и садамисти е да изплашат хората, за да не гласуват. Но мога да ви кажа, че иракчаните са решени да проведат изборите.", предаде Би Би Си.

Президентът Буш осъди нападението и заяви, че американската военна мисия в Ирак ще продължи. Той допълни, че нападението не трябва да се отрази на планираните през следващия месец общи избори в Ирак.

Говорителят на Белия дом Скот Маклелън заяви, че кървавото нападение няма да възпрепятства процеса на демократизация на Ирак.

По време на посещение при ранени войници във военна болница във Вашингтон Джордж Буш изказа съболезнования на семействата на жертвите при нападението в Мосул, като добави, че загубата на живот е особено болезнена с приближаването на Коледа. Той изрази надежда, че близките на загиналите ще намерят утеха в мисълта, че техните роднини са загинали при изпълнение на важна мисия.

Още от Свят

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?