2/3 от чехите са против щатския ракетен щит

Близо две трети от чехите са против разполагането на радарна база от американската система за противоракетна обрана (ПРО) в страната им, което правителството обсъжда с Вашингтон. Това показват данните от проучване на общественото мнение, цитирано от Ройтерс в петък.

Според данните 65 процента от анкетираните са против приемането на чешка територия на елемента от противоракетния щит в сравнение с 61 на сто през май тази година.

В полза на разполагането на такава система са се обявили 28 на сто от запитаните, докато през май процентът им е бил 30, показва сондажът, осъществен от Центъра за изследване на общественото мнение (CVVM) с участието на 1013 анкетирани лица.

Дори ако правителството постигне окончателно споразумение за радарната база, премиерът Мирек Тополанек ще трябва да се пребори за ратифицирането му от парламента. Повечето представители на лявата опозиция на социалдемократите и комунистите се противопоставят на базата. Правителството разполага със 100 места в 200-местната долна камара и ще трябва да убеди поне един депутат от опозицията да го подкрепи за ратифицирането на договора.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?