2/3 от македонците подкрепят Заев за решаване на спора с името

Зоран Заев, сн. БГНЕС
Мнозинството от гражданите на Република Македония подкрепят усилията на премиера Зоран Заев и правителството за решаването на спора за името с Гърция, съобщи БГНЕС.
 
63% от анкетираните подкрепят правителствения курс, само 11% са против, а 26% нямат мнение. Това сочат данните от анкетата, проведена от Международния институт за близкоизточни и балкански изследвания в Любляна. Социологическото проучване е направено в периода от 19 до 28 февруари с участието на 998 души.
 
Повечето македонски граждани смятат Гърция за приятелска страна. 41% отговарят положително на този въпрос, на обратното мнение са 33%, а 26% - нямат позиция.
 
59% от анкетираните оценяват положително работата на правителството на Зоран Заев. Негативна оценка поставят 25%, а 16% нямат мнение.
 
В същото време работата на президента Георге Иванов се оценява положително от едва 14%. 70% дават негативна оценка на държавния глава.
 
Голямото мнозинство от гражданите също така подкрепят работата на Специалната прокуратура на Катица Янева.
 
Македонците подкрепят и членството на страната в НАТО и Европейския съюз. На тази позиция са съответно 71% и 83% от анкетираните граждани. Противоположна позиция споделят само 8% и 6% съответно.
Споделяне

Още по темата

Още от Европа