2/3 от пешеходните пътеки в страната не отговарят на изискванията

Пазарджик, Бургас, Варна, Хасково и Стара Загора водят класацията

Снимка: БГНЕС

Около 80% от пешеходните пътеки в страната не отговарят на нормативните изисквания за маркировка и поставени знаци.

Това обявиха главният прокурор Сотир Цацаров, вътрешният министър Валентин Радев и регионалният му колега Николай Нанков в четвъртък след края на проверката, разпоредена от прокуратурата в края на м.г. заради зачестилите инциденти на "зебри".

Властите са проверили близо 14 000 пешеходни пътеки, като "фрапантни нарушения" са констатирани най-често в Пазарджик, Бургас, Варна, Хасково и Стара Загора. Цацаров определи този списък с градове като "срамен".

"Проверките показаха сериозни нарушения, открити са отчайващи дефицити, например два пъти повече липсващи знаци от наличните в много области. Показват неправилно разположение на пешеходните пътеки. Неправилно маркиране, неправилна сигнализация", посочи главният прокурор.

По думите му регионалното министерство предстои да създаде национален регистър на пешеходните пътеки, но и да разработи идеи за промяна на нормативната уредба, "така че проверки, като тази, да се правят ежегодно на територията на цялата страна, а неизпълнението на задълженията да има за последица сериозни санкции".

"МВР следва да използва в рамката на проверката и нейното финализиране всички възможности, които действащото законодателство предоставя, за да наложи на стопаните на пътя, независимо дали говорим за улици в населеното място или част от републиканската пътна мрежа, да отстранят нарушенията за срок не по-дълъг от 30 юни 2018 г", добави Цацаров.

Предвидените в момента санкции при неизпълнение на подобни предписания са в размер между 2000 и 7000 лева.

По време на пресконференцията на Радев и Цацаров не стана ясно дали инцидентите на цветни пешеходни пътеки са намалели, откакто те бяха коригирани според изискванията - само с бяла боя. Това бе една от първите мерки, обявени от властите в началото на проверката.

Споделяне

Още от България