23 туристически пристанища в Гърция преминават в частни ръце

Пристанището на остров Миконос

Гръцкото правителство дава ход на конкурсна процудера за предоставяне на концесия на 23 регионални пристанища в страната, повечето от които се намират в туристически райони, съобщават гръцките медии във вторник.

Пристанищата се намират в следните райони: Закинтос, Катаколос, Миконос, Хиос, Пилос, Неа Епидврос, Глифада, Порос, Скиатос, Скирос, Агиос Николаос - Крит, Фокида, Каламария, Кос, Алимос, Идра, Ретимно, Родос, Суда и Аргостоли.

Конкурсната процедура е част от приватизационната програма на правителството в Атина. Концесиите ще бъдат предоставени на инвеститори, които ще поемат управлението и експлоатацията на пристанищата..

Целта на гръцкото правителство е да финализира до края на годината приватизацията на една част от държавните активи и по-специално да продаде газовата компания ДЕПА и държавната лотария, а също и да определи условията за продажба на Пощенската спестовна каса и да приключи подготовката за приватизацията догодина на големите компании, като тази за спортни залагания ОПАП, гръцките пощи ЕЛТА, водоснабдителната компания и други.

Миналия петък правителството е задвижило процедурата по приватизацията на компанията "Гръцки пощи" ЕЛТА. В следващите месеци се очаква да стартират и процедурите по приватизацията на държавната лотария и олимпийския пресцентър, които да приключат до края на годината. В ход е и конкурсната процедура по приватизацията на газовата компания ДЕПА и газоразпределителната компания ДЕСФА.

Споделяне

Още от Балкани