24 500 прасета ще бъдат умъртвени в с. Никола Козлево

Щетите за свинекомплекса се оценяват на поне 10 млн. лева

24 500 прасета ще бъдат умъртвени в с. Никола Козлево

Всички 24 500 прасета в индустриална ферма в шуменското село Никола Козлево, където Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира заболяването африканска чума по свинете, ще бъдат умъртвени по хуманен начин. Фермата вече е поставена под карантина. Това стана ясно от извънредното заседание на областната епизоотична комисия, съобщи БНТ.

Огнището на заболяването е констатирано на 2 януари. Ветеринарният лекар на фермата е информирал ветеринарните власти за съмненията си, че има заболели от африканска чума животни. Веднага са взети проби, които са изследвани в лаборатория и вчера в късния следобед е потвърдена заразата.

"Не можем да приложим мерки да отделим заразените от болните прасета, защото инфекцията така е проникнала в обекта, че нямаме възможност да го направим. Също ние и нямаме право да го правим, съгласно нормативните документи, но г-жа Танева (бел. ред. министър Десислава Танева) ми каза "дайте колкото можем да щадим животновъдството, защото държавата понесе огромни загуби", каза проф. Паскал Желязков, директор на БАБХ.

Във фермата вече са приложени всички възможни ветеринарни мерки - дезинфекция на помещенията, ограничаване на движението и две санитарни зони около фермата.  Щетите за собствениците на фермата на "Бони холдинг" възлизат на поне 10 млн. лева, но те увериха, че ще запазят всичките си 70 служители.

"Не бих си позволил да коментирам каквото и да било по отношение на това как е проникнала болестта. Ще обследваме, ще разговаряме с тяхна помощ и с допълнителни консултанти" каза проф. Георги Георгиев, директор на Център за оценка на риска.

Проверката на място в свинекомплекса е показала, че всички мерки и защити са осигурени и са се спазвали.

Едно от предположенията е, че вирусът може да е пренесен чрез гризачи, тъй като фермата се намира в гориста местност.

Отпада вариантът африканската чума да е пренесена от домашни прасета, тъй като в близост няма домашни стопанства.

Професор Георгиев бе категоричен, че ако не се открие причината, то опасността ще продължи като бомба със закъснител, и когато дойде време в предприятието да се отглеждат нови прасета, вероятността там отново да избухне африканска чума ще бъде съвсем реална.

ОТ БАБХ апелират да се спазват всички санитарни мерки. При всяко съмнение да се информират ветеринарните власти. Във фермите в Шуменско се отглеждат 65 000 прасета. Индустриалното свинепроизводство е съсредоточено в Североизточна България.

Споделяне

Още по темата

Още от България