24 хиляди българи и румънци заплашени с екстрадиция от Великобритания

Близо 24 хиляди българи и румънци са заплашени с екстрадиция от Великобритания, ако не успеят да докажат, че са установили собствен бизнес, пишат британските вестници по повод разкритията по скандала с визите за граждани на двете държави.

Националната служба за контрол във Великобритания обяви в четвъртък, хиляди българи и румънци са получили входни визи без да отговарят на необходимите условия.

Според заключенията на доклада има случаи, в които хора са кандидатствали за бизнес визи дни след като са влезли в страната като туристи, дошли за две седмици или да гледат само един мач. В. Таймс пише, заради многото молби служителите, които са преглеждали документите, са отделяли не повече от 10 минути на всяко отделно досие.

В. Гардиън твърди, че няма данни от недостатъците в системата да се е възползвала организираната престъпност и сочи в подкрепа на това факта, че големи полицейски операции са довели до множество арести.

Според в. Файненшъл таймс при новите, по-строги правила, в София и Букурещ ще бъдат изпратени специални екипи, а решенията за издаване на визи ще бъдат върнати на служителите в консулствата, вместо както досега - в служби на вътрешното министерство в самата Великобритания.

Британският вътрешен министър Дейвид Блънкет, цитиран от Би Си Си, заяви: "Овладяхме ситуацията. Тези хора са имали самостоятелен бизнес, продължават да имат такъв бизнес, така че не експлоатират нашата система за социални помощи. Ние ще прегледаме отново всички случаи. Вече затегнахме правилата, тълкуването на закона. За целта са пратени наши служители в Букурещ и София и проблемите ще бъдат решени на място. "

Персоналът, който се занимава с разглеждането на молбите за визи на място в двете страни, на практика е отхвърлял 9 от всеки 10 молби, които Хоум Офис (британското вътрешно министерство) е казал да бъдат одобрени. Докладът констатира големи разминавания между персонала на вътрешното министерство във Великобритания и служителите в България и Румъния какви трябва да бъдат критериите и стандартите.

Службата за контрол казва, че служителите на Хоум Офис са се страхували да не нарушат закона на Европейския съюз - т.е. Споразумението за издаване на бизнес визи на граждани от страни на Европейската зона за свободна търговия, каквито са България и Румъния. Ето защо са били издадени визи на хора, които не говорят английски или които нямат необходимата квалификация.

Споделяне

Още от Свят