24 лв. на ден за работниците само от фирми, спрени със заповед на властите

Снимка: Архив

Обявената от държавата нова помощ за работниците от 24 лева на ден ще може да се ползва само по отношение на фирми и обекти, чиято дейност е временно ограничена със заповед на властите.

Условието е работниците да са пуснати в неплатен отпуск. Това предвижда проект на правителствено постановление, който се обсъжда на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество, предаде БНР.

Кои са икономическите дейности, които ще могат да се възползват от новата помощ, ще се определя със специална заповед на социалния министър Деница Сачева.

Компенсацията ще се изплаща директно по банковите сметки на работещите в неплатен отпуск за не повече от 60 дни.

В случаите на непълно работно време размерът на помощта ще се определя пропорционално на уговореното работно време в трудовия договор.

Сумите за компенсации са допустими от датата на издаване на заповедта за неплатен отпуск, но не по-рано от 29 октомври и не по-късно от 31 декември 2020 г.

Очакванията на правителството са с тези компенсации да се запази заетостта на 32 500 души. За финансирането на новата помощ ще бъдат заделени 50 милиона лева от ОП "Развитие на човешките ресурси".

Споделяне

Още по темата

Още от България