25 арестувани в Москва и Санкт Петербург заради протест срещу задържането на журналист

25 арестувани в Москва и Санкт Петербург заради протест срещу задържането на журналист

Полицията в Москва и Санкт Петербург арестува 25 души, които протестираха днес срещу задържането на виден руски журналист, нарушавайки рестрикциите, наложени заради новия коронавирус, предаде Асошиейтед прес.

Сред задържаните са член на градския съвет на руската столица от опозицията, няколко журналисти и активисти. Те протестираха срещу ареста на Иля Азар.

Журналистът беше осъден вчера на 15 дни затвор заради това, че бе организирал солова протестна акция на фона на изолацията заради коронавируса. Във вторник Азар отиде пред централата на полицията в Москва на мълчалив протест срещу пращането в затвора на активист, следящ за случаи на корупция в полицията и обвинен в изнудване.

Арестът на Азар породи недоволство сред журналистите и опозиционерите. Вчера 13 души бяха арестувани, защото участваха в демонстрация пред полицейската централа в Москва.

"Амнести интернешънъл", Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа и руският Президентски съвет за човешките права осъдиха задържането на демонстрантите и призоваха властите да ги освободят.

В Москва са забранени масовите публични прояви като част от рестрикциите заради коронавируса. Според правозащитници обаче соловите протестни акции не може да бъдат определени като масови публични събития и следователно са разрешени. Те обещаха да продължат с протестите в подкрепа на Азар.

Споделяне

Още от Свят