25 държави, между които и България, подписаха новия бюджетен пакт на ЕС

25 държави, между които и България, подписаха новия бюджетен пакт на ЕС

Двайсет и пет от общо 27 европейски ръководители подписаха в Брюксел новия пакт на ЕС за бюджетната дисциплина, смятан за жизненоважен в борбата с европейската дългова криза, предадоха информационните агенции в петък. Към документа не се присъединиха единствено Великобритания и Чехия.

Подписването на бюджетния пакт на Европейския съюз е важен етап за укрепване доверието в икономическия и валутен съюз, заяви президентът на ЕС Херман ван Ромпой.

Пактът предвижда установяване на "златно правило" за бюджетно равновесие и автоматични санкции срещу страни, които прехвърлят 3-процентовия праг от Брутния вътрешен продукт (БВП) на годишния бюджетен дефицит. За предпочитане е тези правила да бъдат вписани в конституциите на страните, но това не е задължително.

"Мисля, че това е силен сигнал, че вадим поуки от кризата, че сме разбрали сигналите", отправени от финансовите пазари "и че искаме бъдеще с политически обединена Европа", допълни германският канцлер Ангела Меркел.

Берлин настояваше за новия договор, в замяна на продължаването на финансовата си солидарност с изпадналите в затруднения страни от еврозоната.

Сега договорът трябва да бъде ратифициран най-малко от 12 страни, които са го подписали, за да може да влезе в сила. Всяка страна от еврозоната, която не стори това, няма да може да ползва финансова помощ от партньорите си чрез бъдещия спасителен фонд, който ще започне да действа през лятото - Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ).

Ратификацията може да бъде усложнена заради Ирландия, която обяви, че ще подложи въпроса на референдум.

Във връзка с решението на Народното събрание от 27 януари, обнародвано в Държавен вестник на 3 февруари, България възнамерява да приложи разпоредбите от Дял III от Договора за стабилност, координация и управление на икономическия и паричен съюз (фискалния пакт) след ратификация от Народното събрание. Това се посочва в изявление, направено от името на страната по повод подписването на пакта, съобщи БТА.

България възнамерява да приложи договора в неговата цялост от датата на присъединяването ѝ към еврозоната, съгласно чл. 5 от Акта относно условията за присъединяване на България и Румъния, и промените в учредителните договори, се посочва в изявлението.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?