25-годишен осъден в Белгия за заслепяване на пилот с лазер

Провинциален съд в Белгия издаде първата осъдителна присъда в страната за заслепяването на пилот с лазер, съобщиха местните медии, цитирани от БТА в понеделник.

Мъж на 25 години е бил осъден на 46 часа принудителен труд за това, че насочил лазерен лъч към пилот на полицейски вертолет по време на акция. Медиите в страната съобщават, че миналата година са били получени общо 199 жалби за подобни инциденти, при които пилоти биват заслепявани в най-критичната част на полета - при приземяване. За сравнение през 2011 г. тези случаи в страната са били 136, а през 2009 г. - едва пет.

Най-често злосторниците действат срещу самолети, кацащи в Брюксел, но са установени случаи и край другите две големи летища в Белгия - в Шарльороа и в Лиеж.

Законодателството предвижда и наказания с лишаване от свобода.

Насочването на лазери срещу въздухоплавателни средства е практика, която се разширява в последните години и застрашава пряко сигурността на полетите. Заплахата не е единствено в непосредственото овладяване на самолета, но понякога е свързана и с трайно увреждане на зрението на пилотите.

Споделяне

Още от Свят

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?