25-годишен пик на безработицата в САЩ

25-годишен пик на безработицата в САЩ

Обезпокояващи данни за равнището на безработицата в САЩ и за предифарктното състояние на автомобилния гигант "Дженеръл Мотърс" бяха разпространени в петък.

Безработицата в най-развитата икономика в света достигна 8.1% през февруари, най-високото равнище от 25 години насам, съобщиха световните агенции в петък, като цитираха данни от очаквания доклад за заетостта в страната. Стремглавото свиване на работни места ще докара много американци до банкрут и ще намали потребителските разходи.

По данни на американското министерство на труда през февруари са закрити 651 000 работни места. Това е третият последователен месец, в който американската икономика губи над 600 000 работни позиции, което се случва за първа година след 1939 г.

Секторът на услугите, който включва банково дело, застраховане, ресторантьорство и търговия на дребно, губи 375 000 работни позиции след спад с 276 000 позиции през предходния месец. В строителството са съкратени 104 000 позиции спрямо 118 000 през януари.

От началото на рецесията през декември 2007 г. в САЩ са съкратени почти 4.4 млн. работни места.

В новия доклад данните за закритите работни места през декември и януари са ревизирани, съответно от 598 000 на 655 000 и от 577 000 на 681 000. Данните за декември са най-лошите от 60 години насам – от октомври 1949 година насам.

Регистрираните фалити на еднолични търговци и компании през февруари са нараснали с 37% до почти 103 000.

Очаква се намалението на потребителските разходи да продължи и през първите шест месеца на годината. Така спадът ще обхване четири последователни тримесечия – за първи път от 1947 година насам, откогато започва да се води подобна статистика.

Ако рецесията продължи през първите шест месеца на годината, тя ще се окаже най-продължителната от Голямата депресия през 1929 година насам. за пръв път от За първи път от 1982 година американската икономика за последното тримесечие на миналата година се е свила с 6.2%.

Песимизъм за бъдещето на "Дженеръл Мотърс"

По същото време одиторите на концерна "Дженеръл Мотърс" (GM) изразиха силни съмнения, че автомобилният гигант ще се задържи на повърхността. Според специалистите на "Делойт и Туш" загубите на компанията и усложненията с продажбите поставят под въпрос бъдещето ѝ.

Тези изводи повтарят вече изказваните от одитори опасения за дълбочината на проблемите, с които се сблъсква "Дженеръл Мотърс".

Миналата седмица GM публикува отчет, според който загубите на автомобилостроителя за 2008 г. са стигнали 31 млрд. долара. В същия документ се казва, че 2009 г. ще бъде "пълен с предизвикателства" за компанията.

Ръководството на GM планират да съкратят 47 хил. работни места и не изключват възможността да се обърнат към правителството за допълнителна помощ.

Компанията вече получи 13.4 млрд. долара заем, но са ѝ нужни още 22.6 млрд. долара.

Според анализаторите толкова плачевно състояние на автомобилния пазар не се е наблюдавало от 27 години.

В началото на седмицата ръководството на GM предупреди, че европейските подразделения на компанията могат да бъдат закрити до няколко седмици, ако не им бъде оказана помощ от ЕС. В такъв случай бе работа могат да останат 300 хиляди души.

Според мениджърите на концерна европейските правителства са длъжни незабавно да се намесят, за да не допуснат фалита на заводите на GM в Европа, който може да се случи до няколко месеца. Така например шведската компания СААБ, собственост на GM, вече поиска защита срещу кредиторите от шведското правителство. Компанията е обявена за продан.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?