25 иракски бунтовници убити при американска операция

Американските сили в Ирак са ликвидирали 25 бунтовници и са заловили още 25 при боеве в сунитския град Рамади, разположен в т.нар. Сунитски триъгълник, който бе център на антикоалицонната съпротива.
Същия ден бе съобщено, че иракската полиция е открила обезглавено тяло на мъж с северния град Бейджи, за което се смята, че е на чуждестранен заложник, но все още не е идентифицирано.

Боевете в Рамади са започнали след като бунтовници взривили бомба близо до конвой на американски морски пехотинци и ги атакували с леки оръжия и гранатомети.

Американците са отговорили с въздушна атака и са успели да обезвредят две самоделно направени бомби, едната кола бамба. Те също така са конфискували 4 гранатомета, антитанкови мини и други боеприпаси. 17 американски войници са ранени.

Ново обезглавено тяло открито в Ирак

Откритото в четвъртък в река Тигър тяло е било завито в червен плат, а до него е намерена и главата на мъжа, в червен найлонов плик, съобщи служител на иракската полиция.

Според ДПА, тялото е откарано за аутопсия и идентификация в Тикрит.

В четвъртък следобед българското МВнР съобщи, че екзекуцията на единия от българските шофьори е потвърдена, тъй като изпратените от София пръстови отпечатъци са съвпаднали с тези на откритото миналата седмица обезглавено тяло край Мосул, отново в река Тигър.

Също миналата седмица бе съобщено за втори обезглавен труп, който обаче не е идентифициран. Премиерът и външният министър казаха, че няма надежда вторият отвлечен в Ирак български шофьор да е жив, но очакват официално потвърждение.

Отвлечените в Ирак чужди шофьори са 7

Междувременно Ройтерс съобщи, че ислямистката групировка "Носители на черните знамена" е отвлякла 7 шофьори, а не 6, както бе съобщено ден по-рано. Похитени са трима индийци, трима кенийци и един египтянин. Искането на групировката е кувейтската транспортна компания, за която са работели шофьорите, да напусне Ирак. Другото искане е Индия, Кения и Египет - които нямат войски в Ирак - да изтеглят войските си от там.

Споделяне

Още от Свят