25 лв. коледна надбавка за пенсиите до 200 лева

25 лв. коледна надбавка за пенсиите до 200 лева

Един милион и сто хиляди възрастни хора, чиито пенсии са до 200 лв., ще получат коледна добавка от 25 лева за Коледа. Това съобщи в неделя премиерът Бойко Борисов след среща с финансовия министър Симеон Дянков.

Парите ще бъдат платени на 4 януари. Съобщавайки новината, Борисов не пропусна да припомни, че от 1 юли т.г. правителството е увеличило всички пенсии.

Така въпросът кой какво ще получи от предколедното "поотпускане на коланите", обявено по-рано тази седмица от министър Дянков като мотив да актуализацията на тазгодишния бюджет с 500 млн. лв., намери своя отговор.

"Тъй като е създадена една традиция, всяка година да се дава на пенсионерите надбавки, особено тези, които са най-социално слаби, вие виждате, че давам само 25 лв. Миналата година са им давали 50 лв. Това е просто максимумът, който мога да направя и да дам”, коментира министър-председателят.

Борисов посочи, че средствата за пенсионерските надбавки са за сметка на спестени пари в министерствата. Държавната администрация няма да получи нито 13-та заплата, нито бонуси, а в тези две министерства, където са раздадени такива пари, премиерът е разпоредил да бъдат удържани със следващата заплата.

"С огромни усилия успяхме да влезем с 0.5 млрд. лв. дефицит, което е успех. Ако човек е слушал от вчерашния конгрес изказванията на Станишев и Доган, би трябвало цветя, рози, мед и масло да тече по улиците. Ние едва успяхме с минус 0.5 млрд. лв. да защитим бюджета. От всички министерства и то буквално – изцеждайки парите, които има в държавата- от администрацията, от министерствата, от хората, на които им се извинявам, защото те са работили цяла година, надявали са се да получат повече пари сега в бонуси, надбавки, материално стимулиране или както и да го наречете. Две министерства дори са си позволили да си пуснат малко пари. На Дянков съм разпоредил в следващите заплати да направят така, че да им бъдат удържани”, каза министър-председателят.

Борисов уточни, че двете ведомства, отпуснали бонуси на служителите си "без да питат", са Министерството на земеделието и храните и Министерството на регионалното развитие и благоустройство (МРРБ).

По-късно от МРРБ съобщи, че за последните 2 месеца не са изплащани допълнителни материални стимули на служителите, но са раздадени бонуси за Деня на строителя – Димитровден, който е през октомври. МРРБ е декларирало пред Министерството на финансите всички направени икономии от Фонд работна заплата. МС и МФ трябва да се произнесат дали служителите от МРРБ ще получат допълнително възнаграждение за Коледните и Новогодишните празници, се допълва в съобщението на ведомството.

Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков преди това обясни пред БНР, че решението се прави на базата на много обстоен и болезнен анализ, тъй като "в момента сме в най-тежката част на една дълбока криза".

Той обаче добави, че предприетите от правителството мерки "почват да дават добри резултати".

"Вече сме не само балансирали бюджета за месец октомври, излязохме и на малък плюс за месец ноември - това само в период на три-четири месеца. Никоя друга европейска държава не е успяла това да направи. Всъщност ние ще завършим годината с най-добрия фискален резултат в целия ЕС", каза Дянков.

Според него именно благодарение на стабилната фискална политика и борбата с нелегалния бизнес, спадът на икономиката през тази година ще е по-малък и вместо прогнозирания 6.3% ще е 4.9 на сто.

Дянков каза, че една голяма част от средствата, предвидени с актуализацията на бюджета, ще отидат в НОИ и здравната каса.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?