25 милиона броя багаж изгубени по летищата миналата година

Около 25 милиона бройки багаж са били временно или постоянноизгубени по летищата в света през 2009 г., което е струвало на авиокомпаниите 2.5 милиарда долара. Това се казва в изявление на Международното дружество за телекомуникации във въздушния транспорт (СИТА), цитирано от Франс прес.

Половината от загубите, или 52 процента, са станали при прехвърляния, а 16 процента от багажа така и не е напуснал началното летище, съобщава СИТА, като се позовава на данни, събрани заедно с Международната асоциация на въздушния транспорт.

Загуби на багаж биват причинени и от грешки в обозначаването на етикетите и погрешно боравене, подчертава дружеството, което е специализирано в електронното етикетиране на багаж.

Повечето загубени бройки багаж биват намерени и върнати на собствениците им до 48 часа. Около 850 000 бройки, или 3.4 процента от общия брой, обаче остават непотърсени или откраднати.

Въпреки това количеството загубен багаж е спаднало с 23.8 процента в сравнение с 2008 и с 40 процента спрямо 2007 г., изразява задоволство организацията. Това намаление се обяснява отчасти с това, че 2.9 процента пътници по-малко са пътували със самолет миналата година, както и с подобрения в системите за обработка на багаж и за пътнически проверки.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?