2.5 млн. българи още се водят в запас

Три хиляди души трябва да преминат опреснителна подготовка или учебно-мобилизационни сборове през тази година, съобщи началникът на Генералния щаб на армията ген. Никола Колев в отговор на въпрос за повикваните в запас.

Миналата година също са били викани около 3000 човека, уточни ген.Колев.

По думите му, запасняците продължават да се привикват периодически, като в същото време се преработва цялата мобилизационна система, защото в момента, в съответствие с действащия закон, почти 2.5 млн.български граждани се водят на военен отчет. Това вече не е потребно, коментира ген. Колев.

По думите му промяната в системата ще стане със закон, който трябва да уреди по нов начин мобилизационния отчет при положение, че не всички ще бъдат военно обучени след отпадането на наборната служба.

По принцип на 5 години веднъж едно поделение извършва мобилизационен сбор, за да поддържа подготовката на запасните. Поделенията са категоризирани в зависимост от степента на готовност. Поради липса на средства мобилизационни сборове правят онези поделения, които са в най-високи степени на готовност, уточни началникът на Генщаба.

Във връзка със задграничните мисии ген. Колев каза, че ще продължи практиката да се разчита и на резервисти, тъй като има специалности като лекари и някои технически специалисти, за които има малко подготвени сред действащите военни.

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?