25 млн. лв. за модерната сграда на ДКСИ се оказаха малко, отпускат се още 3 милиона

25 млн. лв. за модерната сграда на ДКСИ се оказаха малко, отпускат се още 3 милиона

Правителството продължава да налива милиони в новата модерна и луксозна сграда на Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ).

След като на 31 октомври 2018 г. кабинетът отпусна 25.4 млн. лв. за купуването на нова сграда за институцията, сега се дават нови 2.85 млн. лв. за допълнителни дейности, свързани със сигурността на имота.

Главните отговорности на ДКСИ са свързани със защитата на класифицираната информацията.

До началото на 2019 г. ДКСИ се помещаваше на ул."Черковна" 90, където са още Специализираната прокуратура и Специализирания наказателен съд, но отдавна правоохранителните институции искаха да я изместят оттам заради недостига на пространство.

Новата сграда на ДКСИ се намира на странно място за централна администрация - на столичната улица "Козлодуй" №4, в близост до индустриалната зона зад Сточна гара и недалече от Централните софийски гробища.

Зданието, купено за над 25 милиона лева, бе изтъргувано от бизнесмена Красимир Георгиев. Той беше втори в листата на ВМРО на парламентарните избори през май 2013 г. за 23 многомандатен избирателен район в столицата, където водач беше Ангел Джамбазки. ДКСИ е в ресора на вицепремиера и лидера на ВМРО Красимир Каракачанов.

Инвеститорът на "Офис парк Централ", където ще се нанесе ДКСИ - Красимир Георгиев, е собственик още на столичните хотели "Централ" и "Форум", както и на сградата на бившето кино "Георги Димитров" и бивш театър "Ренесанс" на площад "Възраждане", превърнато в попфолк заведение "Син Сити", което вече е затворено.

Допитване на Mediapool сред брокери на имоти в офис сегмента през октомври показа, че цената за имота на ул. "Коздлодуй" 4 е прекалено висока. Според тях към 1200 – 1300 евро/кв.м за сграда в широкия център на София е висока стойност. Красимир Георгиев обаче тогава посочи, че построената от него сграда е без аналог и държавата има късмет с такава изгодна сделка.

Въпреки оптимизма на Георгиев обаче се оказва, че правителството тепърва трябва да налива още милиони, за да превърне "уникалната" сграда в седалище на ДКСИ. Одобрените в сряда допълнителни 2.85 млн. лв. ще отидат за "извършване на дейности по изграждане на охраняем периметър, вътрешно преустройство на помещения и надграждане на структурно-кабелните системи и специалните системи за сигурност" на недвижимия имот.

Не е ясно дали това ще е крайната сума, необходима за централата на комисията по сигурността на информацията.

Споделяне

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?