25% от българите на воден режим в летните месеци

Едва 2 % от селата в България имат изградена канализационна мрежа, а 25 % от населението е подложено на режим на водата в маловодните месеци, съобщи Нона Караджова от екоминистерството, цитирана от БНР.

Проучването показва, че 98 % от жителите на градовете имат канализационна мрежа, но тя има нужда от реконструкция или пълна подмяна. В това число влиза и столицата София, където една пета от хората нямат канализация.

До 2014 г., за когато сме поели ангажимент пред Европейския съюз да се изградят пречиствателни станции за отпадни води в населени места от 2 до 10 хил. жители, ще са необходими 1.255 млрд.евро.

962 млн. евро ще са нужни до 2010 г. за пречиствателни станции в селища с над 10 хил. жители.

В цената на водата, която ползват населението и предприятията, ще се начислява такса за замърсяване на водите, според степента на вредните емисии изхвърлени в определено количество вода. Това ще се регламентира с промени в закона за водите.

Европейския съюз ще отпуска на България по 50 милиона евро годишно до 2006-та за проекти във водния сектор. Към тези пари е предвидено съфинансиране от българска страна, което възлиза на една четвърт от необходимата сума.

На 26 юни у нас пристигат експерти от Европейската комисия, за да проверят как страната ни изпълнява ангажиментите си по затворената глава "Околна среда".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?