25% от българите на воден режим в летните месеци

Едва 2 % от селата в България имат изградена канализационна мрежа, а 25 % от населението е подложено на режим на водата в маловодните месеци, съобщи Нона Караджова от екоминистерството, цитирана от БНР.

Проучването показва, че 98 % от жителите на градовете имат канализационна мрежа, но тя има нужда от реконструкция или пълна подмяна. В това число влиза и столицата София, където една пета от хората нямат канализация.

До 2014 г., за когато сме поели ангажимент пред Европейския съюз да се изградят пречиствателни станции за отпадни води в населени места от 2 до 10 хил. жители, ще са необходими 1.255 млрд.евро.

962 млн. евро ще са нужни до 2010 г. за пречиствателни станции в селища с над 10 хил. жители.

В цената на водата, която ползват населението и предприятията, ще се начислява такса за замърсяване на водите, според степента на вредните емисии изхвърлени в определено количество вода. Това ще се регламентира с промени в закона за водите.

Европейския съюз ще отпуска на България по 50 милиона евро годишно до 2006-та за проекти във водния сектор. Към тези пари е предвидено съфинансиране от българска страна, което възлиза на една четвърт от необходимата сума.

На 26 юни у нас пристигат експерти от Европейската комисия, за да проверят как страната ни изпълнява ангажиментите си по затворената глава "Околна среда".

Споделяне

Още по темата

Още от България