25 страни изпращат още 37 500 души в Афганистан

25 страни изпращат още 37 500 души в Афганистан

През следващата година международната мисия в Афганистан ще бъде подсилена с още 37 500 военнослужещи, стана ясно след заседание на външните министри от НАТО в Брюксел в петък.

Страни, участващи в международната мисия в Афганистан, се ангажираха да увеличат със 7500 души контингентите си, съобщи генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, цитиран от Ройтерс. Тези сили се добавят към обявените от президента Барак Обама 30 хиляди американски военни, които ще бъдат изпратени в Афганистан и така международните сили ще се увеличат с 37 хиляди и 500 души.

Според генералния секретар на НАТО днешната министерска среща е особено важна, тъй като държавите участнички в международната мисия са показали съвсем ясно, че въпреки проблемите в Афганистан, те остават "абсолютно обединени".

Расмусен съобщи, че поне 25 страни ще изпратят допълнителни сили в Афганистан, което представлява солидарност в действие с голям ефект върху обстановката в страната. Така общият брой на чуждестранните военни там ще достигне около 140 хиляди, което ще помогне за справяне с активизиралата съпротива на талибаните.

Това обаче според Расмусен няма да е достатъчно. На срещата е било договорено да се разработи нова "пътна карта" за увеличените международни сили в Афганистан, които ще разполагат и с повече ресурси. Значителна част от залегналите в "пътната карта" действия ще са насочени към повишаване на сигурността на афганистанския народ, към насърчаване на икономическото и социалното развитие на страната.

Няма да оставим Афганистан в ръцете на терористи и екстремисти. Няма да е леко и не може да се очакват бързи резултати, но с правилен подход, с повече  ресурси, ще успеем, подчерта генералният секретар.

Андерс Фог Расмусен заяви, че цел на НАТО е през 2010 г. да започне прехвърляне на отговорността за сигурността в Афганистан на афганистанската армия и полиция. Той отрече това да е "бягство към изтегляне" на международните сили от Афганистан  и изтъкна, че прехвърлянето на отговорностите "ще се основава на определени условия" и ще започне когато и където условията позволяват".

100 хиляди евро и 20-25 инструктори от България за афганистанската армия

България е внесла 100 хиляди евро в доверителния фонда на НАТО за укрепване на армията на Афганистан и ще изпрати втора група военни инструктори. Това стана ясно в петък от изявление на министъра на външните работи на страната ни Румяна Желева, след среща на външните министри от страните в НАТО.

Точният брой на инструкторите ще зависи от афганистанската част, която ще бъде обучавана и която още не е изцяло създадена. Отпаднали са също ограниченията за действия на български части в страната и охранителната част на летището в Кабул вече ще може да действа не само във вътрешния му периметър, а и извън него.

Наред с това са водени разговори с американската администрация полигонът в Ново село да бъде използван за обучение на афганистански военни. Заедно с другите стъпки, така страната ни откликва на призива за увеличаване на усилията на съюзниците в НАТО в Афганистан, казала Желева, цитирана от БТА.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?