25 цивилни жертви при удари на НАТО срещу талибани в Афганистан

25 цивилни жертви при удари на НАТО срещу талибани в Афганистан

Атака на предполагаеми талибански бунтовници срещу полицейски пост в южната част на Афганистан предизвика ответни въздушни удари на НАТО, при които са загинали 25 цивилни и над 20 въоръжени бойци, съобщи в петък висш полицейски източник, цитиран от АП.

Въздушната операция е осъществена миналата нощ в рамките на съвместна операция на афганистанските правителствени войски и силите на западната коалиция срещу бази на талибаните.

Бунтовниците нападнали полицейски постове и използвали цивилни къщи за прикритие. Инцидентът е станал късно в четвъртък, каза полицейският началник на провинция Хелмад Мохамад Хюсеин Андиуал.

Сред загиналите цивилни при ударите на НАТО има 9 жени, 3 бебета и молла от местната джамия.

НАТО обяви, че операцията е предприета, след като над 30 бунтовници са проникнали в зоната на постовете и атакували войски от ИСАФ. Повечето от нападателите са убити след въздушните удари.

Разтревожени сме от съобщенията, че някои цивилни жители може да са загубили живота си по време на атаката, заяви говорителят на ИСАФ полк. Майк Смит.

Талибаните използвали най-малко две цивилни зони за прикритие по време на сблъсъците, които са продължили и в ранните часове на петъчния ден.

Ударите на НАТО бяха насочени към зони, от които идваше стрелбата, съобщи полицейският началник на провинцията. Той допълни, че цивилните къщи са били напълно разрушени, а живеещите в тях семейства са загинали. 

Селяните са натоварили телата на загиналите, за да ги закарат в главния град на провинцията Лашкар Гах и да докажат, че те са невинни жертви, но полицията ги е спряла.

Говорителят на ИСАФ посочи, че бунтовниците са били тези, които са започнали стрелбата и са избрали за място на въоръжените действия точно това място и по това време, така че рискът за цивилни жертви вероятно е бил съзнателно търсен.

“Това безотговорно действие може да е довело до загубите”, каза той.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?