25 убити и 131 ранени при атентат в Багдад тази сутрин

Двадесет и пет души са били убити, а 131 - ранени при самоубийствения бомбен атентат в Багдад тази сутрин пред щаб-квартирата на коалиционните сили в иракската столица, предаде Франс прес, като цитира американски източници и данни на иракските болници.

Колата-бомба е експлоадирала 08,00 ч. местно време на опашката от коли пред входа на президентския дворец. Говорител на коалиционните сили и началникът на иракската полиция генерал Ахмед Ибрахим обявиха, че става дума за самоубийствен атентат.

Според цитирани от Асошиейтед прес свидетели - иракчани става въпрос за един или два автомобила Ленд Крузър, които се опитали да влязат през вратата и експлоадирали.

Гъстата мъгла, която покривала града сутринта, вероятно е улеснила атентата. Иракската полиция обяви, че коалиционните власти ще дадат 2500 долара на всеки, който съобщи някаква информация по случая.

Американският граждански администратор на Ирак Пол Бремър, който в момента е в САЩ за разговори с генералния секретар на ООН Кофи Анан, определи бомбения атентат в Багдад тази сутрин като "ново ясно доказателство за убийственото и цинично намерение на терористите да попречат на свободата, демокрацията и прогреса в Ирак", но добави, че те няма да успеят, съобщи Асошиейтед прес.

Още веднъж невинни иракчани бяха убити от тези терористи в един безсмислен акт на насилие. Нашата решимост да работим за стабилно и демократично бъдеще на тази страна не е намаляла, се посочва в цитирано от АП съобщение на Бремър.

По БТА

Споделяне

Още от Свят