25 убити и 175 ранени при експлозии в сирийския град Алепо

Двадесет и пет души са загинали при две експлозии, разтърсили в петък база на силите за сигурност в сирийския град Алепо. Ранените са 175, съобщиха сирийски държавни медии, цитирани от Асошиейтед прес.

Позовавайки се на държавната телевизия, Франс прес посочва, че двете експлозии са атентати с коли бомби - първи подобен случай в Алепо. Според телевизията експлозиите били насочени срещу централите на военното разузнаване и на силите на реда. Те били дело на терористи и доказателство, че правителството е изправено пред ожесточен неприятел.

Противниците на Асад обвиниха режима, че е организирал атентатите, за да дискредитира опозицията и да предотврати протестите, планирани за днес в северозападния град. Съставената от дезертирали военни Сирийска свободна армия (ССА) обвини властите, че се опитват да отклонят вниманието от продължаващите и днес репресии в град Хомс - ядро на протестите, където по данни на опозицията само тази сутрин войниците на режима са убили четирима души.

При трите атентата в Дамаск през декември миналата и януари тази година, когато бяха убити няколко десетки души, също имаше подобна размяна на обвинения. Никой така и не пое отговорност за атентатите.

Наред със столицата Дамаск град Алепо, известен още като Халеб, е икономически и делови център, дом на заможната търговска класа, чиято подкрепа за Асад играе ключова роля за здравите позиции на режима. За продължаващите близо 11 месеца бунтове в Алепо имаше само спорадични протести, припомнят агенциите.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?