250 млн. евро за пътища и жп отсечки отиват за метрото

250 млн. евро за пътища и жп отсечки отиват за метрото

В опит да спаси европейското финансиране по Оперативна програма "Транспорт" правителството реши да прехвърли 250 млн. евро, предвидени за пътища и жп отсечки, към проекта за софийското метро. Парите отиват за изграждане на линията от жк "Обеля" до надлез "Надежда" и от кв."Младост" до "Цариградско шосе", както и за закупуване на мотриси, съобщи във вторник министърът по еврофондовете Томислав Дончев.

Той обясни, че това не означава непременно отказ от проектите в осите за железопътен транспорт и пътища, а че ще се реализират частично, заради критичното изоставане.

"Едните пари стоят блокирани, така с доза неизвестност кога и дали ще бъдат похарчени, при реалната опасност, става дума за огромни проекти, ако те стартират късно, реално средства не могат да бъдат усвоени. Инвестираме там, където има нужда и където има готовност. Дай Боже, Националната компания "Железопътна инфраструктура" заедно с управляващия орган съвсем скоро да покажат, че могат още повече. Парите не са проблем. Пари могат да бъдат намерени", каза Дончев.

Заместник-министърът на транспорта Ивайло Московски посочи, че жп проектите, за които няма яснота дали ще бъдат изпълнени в срок, са отсечките Септември-Пловдив и Димитровград-Свиленград.

От средствата за жп инфраструктура се взимат 190 млн. евро, а от парите за магистрали - 60 млн. евро, каза министър Дончев. Това са спестените пари от проведените търгове за строителството на магистрала "Тракия", уточни Московски. Министър Дончев посочи, че в пътищата няма нито един проект под съмнение. Въпреки това обаче в началото на другата седмица ще има среща с ръководството на пътната агенция за да се изчистят въпросите със сроковете за някои проекти.

По същото време в регионалното министерство министър Росен Плевнелиев изчисли, че строителният сектор щял да получи 1.7 млрд. лева догодина по линия на оперативните програми и държавните инвестиционни заеми – Транзитни пътища V (Европейска инвестиционна банка) и програмата на Световната банка. Това щяло да извади от кризата сектора, който е регистрирал спад от над 50 на сто от 2008 г. до сега. Инвестициите през 2011 г. ще са по-големи отколкото през най-силната година за строителството – 2008 г., когато пътната агенция и регионалното министерство са дали за инфраструктурни проекти около 1 млрд. лева. Тогава имаше милиарди излишъци, сега трябва да благодарим на европейската солидарност, каза Плевнелиев.

От тези 1.7 млрд. лв., 1.2 млрд. ще са за пътища, а останалите – за инфраструктурни проекти на общините.

Новият Закон за обществените поръчки ще ускори усвояването на еврофондовете, заяви Плевнелиев. Сега звено към Министерския съвет подготвя типизирани правила за възлагането на обществени поръчки, кметовете ще получат наръчници и така ще се избегне "творчеството" при писането на тръжните условия, обясни Плевнелиев.

Споделяне

Още от Бизнес