Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

2517 лв. са необходими за издръжка на четиричленно семейство

1 коментар
2517 лв. са необходими за издръжка на четиричленно семейство

За издръжка на четиричленно домакинство, включващо двама родители и две деца, са необходими 2517 лв. на месец. С тези средства е възможно да се покрият разходите за храна, поддържане на жилище, здравеопазване, образование, транспорт и почивка спрямо средните български стандарти. Осреднените стойности на издръжката на живота за човек от четиричленно домакинство е в размер от 629.33 лв.

Това показват данните за последното 3-месечие на 2019 г. в традиционното наблюдение на потребителските цени и издръжката на живот на Института за социални и синдикални изследвания. Те бяха представени днес от президента на КНСБ Пламен Димитров и Виолета Иванова от института.

За осигуряване на необходимите средства за издръжка нетният размер на работната заплата за всеки от двамата възрастни членове на този тип домакинство, трябва да бъде не по-нисък от 1259 лв. (като условно приемаме, че двамата възрастни са работещи). Това означава, че брутното трудово възнаграждение за всеки от тях трябва да достигне 1622 лв., при условие, че работната заплата е единствен източник на доходи.

През трето тримесечие на 2019 г. размерът на средната брутна работна заплата е от 1249 лв., което означава, че за да се достигне необходимата заплата за издръжка трябва получаваната досега брутна работна заплата да се увеличи с още 373 лв., обясни Димитров. Нетният ѝ размер (969 лв.) е по-нисък с около 23% от необходимата заплата за издръжка.

Хранителните стоки бележат най-високото нарастване от 7 години насам, като достигат до 6.1% и далеч надхвърля нивата от предходната година (3.4%). При нехранителните стоки и услуги годишното нарастване е с 3%, като се доближават до параметрите на предходната година (3.8%).

През 2019 г. най-високо нарастване на разходите за издръжка на живот се наблюдава при групите: месо и месни продукти с 15.6% , което най-вероятно се дължи на африканската чума по свинете; хляб и зърнени храни с 3.5%, като нарастването в групата продължава, след като предходната година достигат ръст от 9.7%; мляко и млечни продукти с 4.6%, като по-силно изразено е нарастването при сирената с 5.3%; захар и захарни изделия с 3.2%.

Данните показват, че по ръст месото измества хляба, който през 2018 г. е имал най-висок ръст, подчерта Виолета Иванова.< /p> Тези хранителните групи имат висок дял в потребителската кошница при бедните домакинства, в следствие, на което техният живот поскъпва относително повече.

Нарастват цените на трите основни сегмента формиращи разходите за поддържане на дома. Цените на тока за едногодишен период отчитат ръст с 2.9%, на топлоенергията с 3,5%, водоснабдяване с 5.4%.

България продължава да заема челни позиции и показателя невъзможност за поддържане на дома адекватно топъл. По данните на Евростат 33.7% от населението, или около 2,4 млн. души, не могат да поддържа домовете си достатъчно топли, при средни нива за ЕС от 7.3%. Това оказва неблагоприятно въздействие, както върху здравето, така и върху условията на живот и благосъстояние на населението.

Конкретно за София необходимите средства за издръжка на живота за 4-ри членно домакинство са 3312 лв. Средно на човек от този тип домакинство издръжката на живота е в размер от 828 лв. и надхвърля средните нива за страната с 31.6%.

За да се осигурят необходими средства за издръжка на живота, следва всеки от двамата работещи родители да получават нетно трудово възнаграждения не по-ниско от 1656 лв. През трето тримесечие на 2019 г. нетната работна заплата за София-столица е в размер 1322 лв. (бруто 1704 лв.), която с около 20% по-ниска от реално необходимия разполагаем доход за покриване на издръжка на живота на едно лице.

68% от домакинствата живеят с общ доход на човек под необходимите средства за издръжка на живот, след като през същия период на 2018г. е около 69.8%, а 2017 г. са 72.2%. Очертава се тенденция към намаление, но все още всяко 7 домакинство от 10 живее с общ доход на едно лице под необходимите средства за издръжка на живота.  

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

1 коментар

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. анита хегерланд
    #1

    Интересното при тези статистики е, как хората го правят с по-малко пари?!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.