255 хил. вложители в КТБ ще получат гарантирани суми от сметките си

255 хил. вложители в КТБ ще получат гарантирани суми от сметките си

255 хиляди собственици на влогове в "Корпоративна търговска банка" (КТБ) ще получат до 196 хил. лв. от обхвата на държавната гаранция върху депозитите си. Сред тях са както хора и фирми с депозити под тази сума, така и лица с влогове над гаранцията или с повече сметки, чийто общ размер надхвърля границата от 196 хил. лв. Това стана ясно от обясненията на новия председател на Фонда за гарантиране на влоговете в банките Радослав Миленков пред БНР.

Общата сума на гарантираните сметки е 3.6 млрд. лв. и парите ще бъдат осигурени в клоновете на деветте банки, които на 4 декември започват да изплащат гарантираните суми.

Въпреки първоначалните намерения в първите събота и неделя след началото на изплащането клоновете на банките да работят извънредно, това няма да се случи по технически причини.

Миленков апелира към вложителите да не се струпват пред банките още на 4 декември, когато започва изплащането, за да се избегне напрежение. Той припомни, че парите ще са достъпни в продължение на пет години

Ако вложителят иска да вземе парите си в брой, ще трябва да плати 3 лв. такса за тегления до 3 хил. лв. За суми над тази се плаща и такса от 0.2 на сто върху горницата, ако е направена предварителна заявка за исканата сума. Ако няма направена заявка, освен 3 лв. таксата включва и 0.4 на сто върху сумата над 3 хил. лв., според тарифата на фонда за вложители на КТБ

"Не съветваме хората да теглят големи суми в брой, чисто от гледна точка на сигурността им. По-добре да оперират през банките", каза Миленков.

Безплатно ще е оставянето на изплащаната сума като депозит или сметка в обслужващата КТБ банка. Ако вложителят иска да прехвърли парите си в друга банка, за суми до 100 хил. лв. преводът е безплатен, а за по-големите сметки таксата е 12 лв., тъй като не минава през разплащателната система БИСЕРА, а през RING..

Ако собственикът на пари в КТБ не е съгласен с предоставената му сума, може да оспорвна размерът ѝ пред квесторите на КТБ, а после и пред синдиците в едногодишен срок, като представи доказателства за своите твърдения. Съответно квесторите или впоследствие синдиците са длъжни да се произнесат по така направеното възражение в 7-дневен срок.

Ако някой не може да отиде лично в банката, трябва да даде нотариално заверено пълномощно на свой представител. Влоговете в чуждестранна валута се изплащат в български лева по курса на БНБ от началния ден на изплащането, независимо кога собствениците им ще решат да се разпоредят с тях.

Около 10% от изтеглените гарантирани депозити в КТБ след 4 декември се очаква да бъдат похарчени покрай коледните и новогодишните празници. Това прогнозира депутатът от БСП Георги Търновалийски по време на обсъждане на законопроекта за актуализация на БСП. Той даде този пример като аргумент за исканото от левицата повишаване на приходната и разходната част на бюджета.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?