26 млн. шиитски поклонници на религиозно шествие в Кербала

26 млн. шиитски поклонници на религиозно шествие в Кербала

Над 26 млн. мюсюлмански поклонници шиити от 100 страни пристигнаха в Ирак за участие в траурната церемония Арбаин - 40 дни от гибелта на имам Хусейн, убит в неравен бой през 680 г. край Кербала, съобщи в петък иракският министър на транспорта Бакир Джабер аз Зубайди, цитиран от осведомителните агенции.

Министърът прогнозира, че днес, в кулминационния ден на траурните шествия, броят на поклонниците може да надвиши 27 млн. По данни на министерството 60 на сто от пристигналите са жени.

Основните шествия са в Кербала, където е погребан имам Хусейн. Телевизионният канал Прес-ТВ показва видеокадри, снимани от хеликоптер, на които се вижда как централният площад на града със свещената джамия и мавзолея на имама, както и всички околни улици са изпълнени с огромни тълпи от поклонници.

Иракските власти предприеха тази година безпрецедентни мерки за сигурност в Кербала и на подстъпите към него. За охраната на реда там се грижат 35 хиляди сътрудници на иракските специални служби, полицията и членове на милиции.

Имам Хусейн е третият имам в шиитската йерархия, внук на пророка Мохамед. Той и още 72-ма души - негови съратници и роднини, са били убити в десетия ден на месеца Ашура по лунния календар в битка с отряда на омеядския халиф Язид Първи край Кербала за това, че отказали да положат клетва за вярност към управника тиранин.

Споделяне

Още от Свят

Как да бъде увековечен художествено Бойко Борисов?