26 млн. шиитски поклонници на религиозно шествие в Кербала

26 млн. шиитски поклонници на религиозно шествие в Кербала

Над 26 млн. мюсюлмански поклонници шиити от 100 страни пристигнаха в Ирак за участие в траурната церемония Арбаин - 40 дни от гибелта на имам Хусейн, убит в неравен бой през 680 г. край Кербала, съобщи в петък иракският министър на транспорта Бакир Джабер аз Зубайди, цитиран от осведомителните агенции.

Министърът прогнозира, че днес, в кулминационния ден на траурните шествия, броят на поклонниците може да надвиши 27 млн. По данни на министерството 60 на сто от пристигналите са жени.

Основните шествия са в Кербала, където е погребан имам Хусейн. Телевизионният канал Прес-ТВ показва видеокадри, снимани от хеликоптер, на които се вижда как централният площад на града със свещената джамия и мавзолея на имама, както и всички околни улици са изпълнени с огромни тълпи от поклонници.

Иракските власти предприеха тази година безпрецедентни мерки за сигурност в Кербала и на подстъпите към него. За охраната на реда там се грижат 35 хиляди сътрудници на иракските специални служби, полицията и членове на милиции.

Имам Хусейн е третият имам в шиитската йерархия, внук на пророка Мохамед. Той и още 72-ма души - негови съратници и роднини, са били убити в десетия ден на месеца Ашура по лунния календар в битка с отряда на омеядския халиф Язид Първи край Кербала за това, че отказали да положат клетва за вярност към управника тиранин.

Споделяне

Още от Свят