260 бойци на "Ислямска държава" продължават съпротивата в Източна Сирия

260 бойци на "Ислямска държава" продължават съпротивата в Източна Сирия

Около 260 бойци на "Ислямска държава" (ИД) отказват да се предадат на подкрепяните от САЩ кюрдски сили, които се опитват да превземат последния бастион на радикалната групировка в Източна Сирия. Това съобщи Сирийският център за наблюдение на правата на човека, цитиран от ДПА.

Джихадистите се укриват в малък район между източния бряг на река Ефрат и село Багуз, част от който все още е под контрола на ИД, включително в подземни тунели, каза мониторинговата организация. Според нея повечето от бойците на ИД там са чужденци.

Сирийските демократични сили (СДС) - оглавявана от кюрди коалиция, която има подкрепата на САЩ - засилват своята започнала по-рано този месец кампания за изтласкване на ИД от Багуз.

"Ако те настояват да се сражават, ние ще щурмуваме района, където са те. Те няма да имат друг избор освен да се предадат или да умрат", заяви пред ДПА военен командир от СДС.

Друг командир на кюрдските сили съобщи, че от местата под контрол на джихадистите са били евакуирани още цивилни, но не уточни техния брой.

Вчера около 200 човека, главно цивилни и роднини на бойци от ИД, напуснаха района, отбелязва ДПА.

Подкрепяните от САЩ Сирийски демократични сили предадоха на Ирак над 150 иракски и чуждестранни бойци от терористичната групировка "Ислямска държава", предаде по-рано Ройтерс.

Предаването е първото по силата на договорено споразумение. То предвижда да бъдат предадени 502 бойци, съобщиха двама представители на иракските власти.

Повечето от джихадистите са иракчани, заяви иракски полковник, пожелал да запази анонимност. Той уточни, че сред предадените има чужденци.

Кметът на иракския граничен град Ал Каим Ахмед ал Мухалауи каза, че освен бойците са били прехвърлени в Ирак и някои членове на техните семейства.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят