260 са вече жертвите на земетресението в Италия

При земетресението в Централна Италия в понеделник са загинали най-малко 260 души, сред които 16 деца, съобщи премиерът Силвио Берлускони, цитиран от осведомителните агенции в сряда. Над 100 души са тежко ранени, а 9 от 260-те жертви все още трябва да бъдат идентифицирани, съобщи Берлускони в град Акуила, където бе епицентърът на труса.

Той потвърди, че в петък сутринта ще има държавна погребална церемония в града, който е столица на планинската област Абруцо.

В засегнатия от бедствието район са разпънати близо 3 хиляди палатки, в които са подслонени близо 18 000 души. Разположени са 14 полеви болници, 31 палаткови лагера и 24 полеви кухни. В изпратените спасителни екипи работят 8500 души, в това число 2000 пожарникари, 1500 военни, 2000 полицаи и 3000 доброволци.

Берлускони обяви, че ще се налагат много тежки наказания за мародерство в изоставени къщи. Няколко заподозрени вече са задържани при опит за кражба на имущество.

Берлускони предложи възстановяването на пострадалия район да се раздели на 100 проекта и всяка италианска провинция да поеме по един. Премиерът спомена и възможността за "поемане на опека над някоя църква или исторически паметник" от чуждестранни правителства или институции с цел финансиране на възстановяването им.

Премиерът потвърди, че засега Италия отказва предложенията за хуманитарна помощ за пострадалите от земетресението. Той обаче е обсъдил с чуждестранни лидери план, по който чуждестранни правителства да финансират възстановяването на отделна църква или исторически паметник в пострадалия район. "След това обектът може да се преименува според държавата, която е помогнала за възстановяването му, например Американската църква", каза италианският премиер.

Според дипломатически източници Берлускони е изложил идеята на президента на САЩ Барак Обама в телефонен разговор вчера и Обама е проявил интерес.

При земетресението са разрушени някои от по-слабо известните, но много ценни стари църкви в страната и са нанесени леки щети на римските бани Каракала, на 100 км от епицентъра. Според министерството на културата трусът е разрушил частично най-малко четири романски и ренесансови църкви и замък от 16-и век.

Според първоночална правителствена оценка за възстановяването на пострадалите 10 000 къщи и сгради ще са нужни 1.3 милиарда евро. Открити са голям брой банкови сметки за събиране на дарения в подкрепа на пострадалите. 315-те италиански сенатори решиха всеки от тях да дари най-малко 1000 евро от заплатата си.

Планинският град Акуила и в миналото е бил разтърсван от силни земетресения. При едно от тях през 1703 г. е бил разрушен напълно.

Земетресението, регистрирано в 3.32 ч. в понеделник, бе с магнитуд между 5.8 и 6.3 по Рихтер.

Това е най-катастрофалното земетресение в Италия от ноември 1980 година. Тогава трус от 6.5 по скалата на Рихтер взе 2 735 жертви.

Последното земетресение в Централна Италия бе на 31 октомври 2002 г. в областта Молизе, при което загинаха 28 души, включително 27 деца, чието училище се срути.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят