Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

260.5 млрд. евро ще е бюджетът на ЕС за 2009 г.

0 коментара

136 милиарда евро за поети задължения и още 124.5 милиарда евро за плащания – това ще е размерът на бюджета на Европейския съюз за 2009 г. Разчетите минаха на одобрение през бюджетната комисия и сега ще се гласуват на първо четене в Европейския парламент.

Депутатите от комисията по бюджет миналата седмица гласуваха за увеличение на повечето от сумите, тъй като, според тях, намаленията, извършени от Съвета на Европа, ще направят невъзможно изпълнението на поетите ангажименти от ЕС.

Сред приоритетите за 2009 г. са борбата с климатичните промени, социалното измерение на ЕС и сигурността на гражданите.

Проектобюджетът предвижда нива на плащания, възлизащи на 0.959% от брутния вътрешен продукт на общността, докато предварителният проектобюджет на комисията предлагаше 0.899%, а Съветът прие стойност от 0.885%. Депутатите все пак решиха да не стигат максимума, предвиден във "финансовите перспективи" на ЕС (дългосрочното бюджетно планиране на ЕС), който възлиза на 0.97% от общия БВП на държавите членки.

Работата по следващия бюджет на ЕС се извършва в доста сложен контекст - от една страна - финансовата криза, заради която разходите трябва да бъдат ограничени, а от друга - серия от неотдавна поети политически ангажименти на ЕС (като например хранителната помощ за развиващите се страни и помощта за възстановяването на Грузия) се добавят към вече действащите европейски политики и програми и изискват допълнително финансиране.

В четвъртък стана ясно още, че Грузия се нуждае от 3.25 милиарда долара (2.38 милиарда евро), които да ѝ бъдат предоставени в рамките на три години, за да се възстанови от конфликта с Москва от август тази година, предаде Франс прес, позовавайки се на проучване на Световната банка и на Европейската комисия.

Изводите на двете институции са оповестени броени дни преди донорската конференция за Грузия, която ще бъде на 22 октомври в Брюксел.

ЕК вече обеща 500 милиона евро за възстановяването и подема на Грузия и на грузинската икономика. ЕК иска страните членки на ЕС да отпуснат също 500 милиона евро и така европейските пари за Грузия ще бъдат общо 1 милиард евро.

САЩ обещаха на Грузия помощ от 1 милиард долара, от които 570 милиона ще бъдат предоставени на Тбилиси още до края на тази година.

анкета

Вие ни познавате. Нека го направим взаимно!

Отделете няколко минути за анкетата и ни помогнете да сме ви по-полезни.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.