269 000 тона пластмасови отпадъци плават в океаните по света

Близо 269 000 тона пластмасови отпадъци плават по повърхността на океаните по света, показва изследване на международни експерти, публикувано в американското издание Плос Уан.

Експертите от пет страни са събирали данни по време на 24 експедиции, извършени за 6 години от 2007 г. до 2013 г. по целия свят, отбелязва БТА.

Според тях пластмасовите боклуци в океаните са много повече, отколкото се е смятало досега. В моретата плават полиетиленови торбички, бутилки, играчки, капачки от бутилки, четки за зъби, ботуши, седалки за тоалетни чинии и много други неща. Тези отпадъци превръщат океаните в истински магазин за пластмасови изделия.

Пластмасовите отпадъци са заплаха за морските птици, морските бозайници и други морски обитатели. Отпадъците попадат в океаните от реките и от силно замърсените крайбрежни зони, както и от корабите

Отпадъците се озовават често пъти в петте субтропични вихъра - големи райони от въртящи се като пумпал течения в Северния и Южния Тих океан, Северния и Южния Атлантически океан и Индийския океан. Тези зони действат като огромни блендери, които смилат големите парчета пластмаса и после изхвърлят микрочастици навсякъде в океаните.

Споделяне

Още от Свят