27 души от суданските сили за сигурност бяха осъдени на смърт за убийството на учител

Масовите протести в Судан по-рано през годината. Снимка: Архив

27 представители на суданските сили за сигурност бяха осъдени на смърт заради убийството на задържан учител, предаде Асошиейтед прес.

Той бил убит през февруари, по време на протестите, които доведоха до падането от власт на бившия президент Омар Башир, отбелязва Ройтерс.

Това са първите присъди в Судан заради действия срещу демонстрантите през месеците преди и след свалянето на Башир през април.

Смъртните присъди ще бъдат изпълнени чрез обесване. 13 обвиняеми получиха затворнически присъди, а други 4 бяха оправдани. Присъдите може да бъдат обжалвани.

Смъртта на учителя Ахмед ал Хаир в източния град Хашм ал Кирба обедини участниците в 16-седмичните протести срещу управлението на Башир, завършили със свалянето му от страна на армията. Семейството на убития заяви, че служителите на силите за сигурност първо заявили, че той е починал от отравяне. Дни по-късно следствието установило, че смъртта е настъпила в резултат на травми от побой.

Стотици се събраха пред съда, където беше произнесена присъдата. Някои от тях развяваха национални знамена и носеха снимки на убития.

Споделяне

Още от Свят